ГоловнаСвіт

Економіка Росії перебуває в серйозній рецесії, - екс-міністр

Сировинна модель економіки зайшла в глухий кут.

Економіка Росії перебуває в серйозній рецесії, - екс-міністр
Фото: newsmir.info

Економічна модель Росії - орієнтація на сировинний експорт і домінування держави - зайшла у глухий кут. У країні відбувається серйозна економічна рецесія.

Про це в інтерв'ю LB.ua, яке вийде сьогодні, повідомив екс-міністр економіки РФ Андрій Нечаєв.

«Оця економічна модель зайшла в глухий кут. У нас уже з 2012 року йде стійке спершу сповільнення зростання, а останні кілька кварталів - вже й падіння основних макроекономічних показників. І ще високий рівень інфляції. Відповідно, і з політичного, і із соціального погляду важливе падіння реальних доходів населення. Реальна заробітна плата минулого року впала майже на 10%. Реальні доходи трохи менше - десь на 4%. Цього року падіння хоч і сповільнилося, але воно триває. Тобто маємо всі ознаки серйозної економічної рецесії», - сказав Нечаєв.

За його словами, вже кілька кварталів поспіль іде спадання основних макроекономічних показників. При цьому він підкреслив, що криза не пов'язана з зовнішньоекономічними факторами, із санкціями, «які так, погіршують ситуацію, але не понад те». «Це власне системна криза, криза тієї моделі розвитку країни, яка була обрана в середині 2000-х років - орієнтація на одержавлення економіки та на сировинний експорт. Ну і високий рівень корупції, безумовно», - сказав Нечаєв.

Експерт розповів, що в країні погіршується рівень життя і це стає все більш зримим, «створює певну політичну напруженість».

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram