ГоловнаСвіт

Екологи заявили про критичне забруднення водойм у Ріо-де-Жанейро

Рівень забруднення води перевищив в 1,7 млн разів європейські й американські норми.

Екологи заявили про критичне забруднення водойм у Ріо-де-Жанейро
Залив Гуанабара
Фото: EPA/UPG

Ступінь забруднення водойм у Ріо-де-Жанейро, де пройде Олімпіада-2016, сягнув критичного рівня.

Про це йдеться в дослідженні, проведеному на замовлення Associated Press.

Дослідження показало, що водойми, де пройде частина змагань, заражені вірусами і бактеріями, небезпечними і для спортсменів, і для туристів.

Фахівці вивчали водойми Ріо-де-Жанейро протягом 16 місяців. З'ясувалося, що вода забруднена фекаліями, які зливають у затоку з міста. Перші результати лабораторних досліджень виявилися невтішними. Рівень забруднення води перевищив в 1,7 млн разів європейські й американські норми.

Концентрація аденовірусів сягнула такої концентрації, що плавцю або іншому спортсменові досить проковтнути три чайні ложки води, щоб заразитися, пише AP. Інфекція, що провокує шлунково-кишкові та респіраторні захворювання, практично неминуча, попереджають фахівці.

Найбільшого ризику зазнають плавці на відкритій воді, веслярі й учасники змагань з вітрильного спорту.

Спортсмени вже почали приймати антибіотики із профілактичною метою. Але вчені попереджають, що це може запобігти тільки бактеріальним захворюванням, а не вірусні. У групі ризику також і всі інші спортсмени й уболівальники. Їм пропонують лише одне: взагалі не наближатися до води і, тим паче, не пити її і не плавати в ній.

Проблему визнала і влада Ріо-де-Жанейро. Мер міста Едоардо Паес заявив, що всі його зусилля в боротьбі за очищення заток виявилися марними, і назвав це "ганьбою національного масштабу".

Як повідомляли раніше, на Олімпіаді в Ріо яхтсмени змагатимуться в "токсичному бульйоні".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram