ГоловнаСвіт

Ердоган має намір відкликати позови стосовно образи на його адресу

Стаття про образу президента передбачає штраф або тюремний термін до чотирьох років.

Ердоган має намір відкликати позови стосовно образи на його адресу
Реджеп Тайип Эрдоган
Фото: EPA/UPG

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що має намір відкликати всі позови проти турків, які образили його, передає ВВС.

У Туреччині існує стаття про образу президента, яка передбачає покарання у вигляді штрафу або тюремного терміну до чотирьох років.

На думку деяких опозиційних активістів, цю статтю використовують для боротьби з критиками Ердогана.

З 2014 року, коли Ердоган переміг на перших у країні прямих виборах президента, справи за звинуваченням в образі голови держави порушили проти 1845 осіб. Про це в березні 2016 року заявляв міністр юстиції Туреччини Бекір Боздаг.

Голова Мін'юсту підтримав дії слідчих, які відкрили справи стосовно образи на адресу президента. Він зазначав, що не може читати всі ці образи і навіть починає червоніти.

Нагадаємо, наприкінці травня винуватою в публічній образі президента країни визнали колишню володарку титулу "Міс Туреччина" Мерві Бюйюксарач. 27-річна дівчина опублікувала посилання на "Поему вождя" (The Master's Poem) - пародію на турецький гімн, який опублікували в сатиричному журналі Uykusuz. Пізніше вона самостійно видалила запис, оскільки один із друзів попередив її про можливі наслідки.

Фігурантами таких справ були турецькі спортсмени, артисти, журналісти і навіть школярі.

Наприклад, 24 лютого стало відомо, що колишньому нападникові збірної Туреччини з футболу Хакану Шукюру загрожує до чотирьох років позбавлення волі за образу Ердогана в соціальних мережах.

За 10 днів до цього турецький суд засудив 24-річну журналістку Хіляль Калафат до 28 місяців в'язниці за образливі пости на адресу турецького лідера у Facebook.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram