ГоловнаСвіт

ФБР розслідує новий злом бази даних Демпартії США

У кібератаці знову побачили російський слід.

ФБР розслідує новий злом бази даних Демпартії США
Фото: autocentre.ua

Федеральне бюро розслідувань (ФБР) почало розслідувати факт злому мереж Комітету Демократичної партії США з виборів у Конгрес (DCCC), повідомляє Reuters із посиланням на чотири обізнані джерела. Комітет збирає кошти для демократів, які борються за місця в Палаті представників.

За словами двох співрозмовників агентства, атака могла відбутися в червні цього року. Зловмисники зареєстрували фальшивий сайт з іменем, яке майже збігається з назвою основного сайту для пожертвувань, безпосередньо пов'язаного з DCCC. В результаті деякий час трафік, що стосується перерахування грошей, ішов на фіктивну сторінку замість того, щоб іти на компанію, яка опрацьовує пожертвування, розповіли два джерела Reuters.

Співрозмовники повідомили, що IP-адреса сайту-двійника нагадувала ще одну, яку використовує одне з двох російських угруповань, які, імовірно, зламали мережу Національного комітету демократів (DNC). Як зазначає Reuters, метою зловмисників могло бути отримання відомостей про спонсорів Демпартії, а не крадіжка грошей.

У червні експерти з комп'ютерної безпеки заявили, що в мережу штаб-квартири демократів проникли угруповання, імовірно пов'язані з Росією. Проблеми усувала компанія CrowdStrike. У цій компанії говорили, що мова йде про об'єднання Cozy Bear і Fancy Bear. Фахівці вказували на можливий зв'язок хакерів з російськими ФСБ і ГРУ.

У Кремлі тоді виключали можливість участі в атаці російських держструктур. Відповідальність за злом узяв на себе хакер-одинак, він пообіцяв, що документи демократів викладуть на WikiLeaks. У результаті сайт опублікував листи, з яких випливало, що керівництво Демпартії підтримувало Гілларі Клінтон у боротьбі за президентську номінацію на шкоду Берні Сандерсу.

The New York Times, посилаючись на експертів з комп'ютерної безпеки, писала, що в метаданих викладених документів виявлено сліди проходження через комп'ютери з російськомовними налаштуваннями. Такі сліди були і в коді, який у червні використовували для проникнення в мережу DNC.

24 липня менеджер передвиборної кампанії Гілларі Клінтон Роббі Мук заявив телеканалу ABC, що витік документів здійснили "росіяни, щоб допомогти Дональду Трампу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram