ГоловнаСвіт

HRW звинуватила сирійську армію у використанні касетних бомб проти повстанців

Правозахисники підозрюють Росію у використанні касетних боєприпасів.

HRW звинуватила сирійську армію у використанні касетних бомб проти повстанців
Неразорвавшаяся кассетная бомба
Фото: hrw.org

Сирійські урядові війська використовують у своїй повітряній кампанії проти повстанців касетні бомби.

Про це йдеться в доповіді міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch (HRW), повідомляє агентство Рейтер.

У HRW заявили, що задокументували 47 атак із застосуванням касетних боєприпасів, у результаті яких десятки людей загинули на підконтрольній сирійській опозиції території за останні два місяці.

Так, за даними правозахисників, касетні боєприпаси використовували 11 липня в нападі у північно-західній провінції Ідліб. Тоді загинули 10 осіб. При цьому HRW продемонструвала фотографію Су-24 із місця подій. В організації наголошують, що такі літаки використовує тільки Росія.

Ще один напад на повстанців із застосуванням касетних бомб був на півдні Сирії через тиждень. За словами бійців сирійської опозиції і згідно із заявами США, повітряну операцію проводили тільки російські винищувачі.

"З тих пір, як Росія і Сирія відновили свої спільні повітряні операції, ми бачимо використання касетних боєприпасів, - сказав Оле Солванг, заступник директора з надзвичайних ситуацій HRW. - Уряд Росії має негайно забезпечити, щоб ні його сили, ні сирійські не використали цю невибіркову за своєю суттю зброю".

Росія заперечує використання касетних боєприпасів у Сирії, відзначають в HRW. При цьому, наголошують правозахисники, з'являється все більше доказів того, що вона складує ця зброя і або використовувала його для участі в обстрілі позицій повстанців, або брала участь в операціях, коли воно використовувалося.

Касетні бомби заборонено більш ніж у 100 країнах. Такі бомби під час вибуху розкидають на великій території безліч дрібних розривних снарядів, які, на переконання активістів-правозахисників, часто не спрацьовують і лежать у землі роками, створюючи загрозу для мирного населення навіть після закінчення військового конфлікту.

Нагадаємо, раніше в четвер Асад пообіцяв амністувати повстанців, які складуть зброю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram