ГоловнаСвіт

Опозиція Венесуели зажадала провести референдум про відставку Мадуро

Виборчком Венесуели пообіцяв оголосити своє рішення щодо справжності підписів на підтримку референдуму 1 серпня.

Опозиція Венесуели зажадала провести референдум про відставку Мадуро
Сторонники оппозиции Венесуэлы
Фото: EPA/UPG

Тисячі прихильників венесуельської опозиції вийшли на демонстрацію в центрі столиці Каракаса з вимогою, щоб Національний виборчий комітет ухвалив рішення щодо проведення референдуму про відставку президента Ніколаса Мадуро.

Про це повідомляє euronews.

Хоча заявку на проведення плебісциту було подано ще у травні, виборчком не поспішає підтверджувати справжність підписів, зібраних опозиціонерами під петицією про референдум. Відомство пообіцяло оприлюднити своє рішення щодо справжності підписів 1 серпня.

"Якщо не буде рішення, всяке може трапитися, - заявив лідер опозиції Енріке Капрілес. - Це дуже небезпечна ситуація, не вигідна нікому. Ось чому ми тут вимагаємо ухвалити рішення згідно з конституцією, і ми продовжимо боротьбу за мирне вирішення, але вони не можуть більше випробовувати терпіння народу. Ми чекаємо відповіді".

Політичним супротивникам Мадуро вкрай важливо провести референдум до січня. Якщо він відбудеться пізніше, то навіть у разі відсторонення глави держави від влади його пост на решту два роки обійме призначений ним віце-президент. Сам Мадуро раніше неодноразово заявляв, що не допустить проведення референдуму.

Нагадаємо, напередодні влада Венесуели попросила заборонити рух противників Мадуро. Прихильники Мадуро звинувачують опозицію в підробці підписів, зібраних опозиціонерами під петицією про референдум.

Опозиція Венесуели звинувачує президента країни Ніколаса Мадуро в економічній кризі, що охопила країну в останні роки. Кризу викликали проблеми в енергетиці, вона супроводжується сильною інфляцією, безробіттям і дефіцитом товарів, в тому числі і першої необхідності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram