ГоловнаСвіт

Екс-прем'єр Туреччини взяв на себе відповідальність за збитий російський Су-24

Давутоглу заявив, що наказав збивати будь-яке повітряне судно, що порушило кордон

Екс-прем'єр Туреччини взяв на себе відповідальність за збитий російський Су-24

Колишній прем'єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу зробив несподіване зізнання - він заявив, що це він віддав наказ збити російський винищувач в листопаді минулого року.

Про це він розповів в інтерв'ю турецькому телеканалу NTV, інформує Hurriyet Daily News.

"У рамках кордонів нашої держави прем'єр-міністр має право вказувати правила участі у письмовій директиві Генштабу. Я віддав наказ", - заявив Давутоглу.

При цьому він уточнив, що його наказ стосувався не конкретно російського літака. За його словами, були інструкції збивати будь-яке повітряне судно, що порушує турецький кордон з боку Сирії.

"Ці правила передбачають застосування озброєння на адресу не тільки сирійських літаків, але й тих, що порушили турецький повітряний простір", - заявив Давутоглу, зазначивши, що директива була письмова.

За його словами, рішення збити Су-24 було прийнято після того, як почастішали випадки порушення турецького повітряного простору російськими літаками. Давутоглу також заявив, що готовий нести політичну відповідальність за це рішення.

Нагадаємо, 24 листопада 2015 року турецькі ВПС збили російський бомбардувальник Су-24, який порушив повітряний простір Туреччини під час військової операції в Сирії.

Росія наполягала, що бомбардувальник не порушував повітряного простору, а президент РФ Володимир Путін заявив, що Туреччина збила російський Су-24, щоб "лизнути американців в одне місце". Крім того, він заявив про причетність родини президента Туреччини Реджепа Ердогана до корупційних схем. Тоді прем'єр Давутоглу заявив, що такі заяви російського президента не можна сприймати серйозно, оскільки Путін працював у КДБ в еру радянської пропаганди і сам є її частиною.

Останнім часом Туреччина і Росія роблять кроки для нормалізації відносин, що зіпсувалися в листопаді 2015 року. Наприкінці червня 2016 року Ердоган направив листа Путіну, який у Росії сприйняли як вибачення за збитий літак. Слідом за цим Путін підписав указ про скасування заборони на роботу російських туристичних фірм у Туреччині. Прем'єр-міністр РФ Володимир Медведєв у свою чергу заявив, що з Туреччини поступово знімуть введені РФ санкції.

Усе це відбувається на тлі погіршення відносин Туреччини з Заходом після того, як влада країни жорстко обійшлася з підозрюваними в організації військового перевороту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram