ГоловнаСвіт

Мюнхенський стрілець готував атаку впродовж року

Поліція знайшла в комп'ютері злочинця "маніфест".

Мюнхенський стрілець готував атаку впродовж року
Фото: EPA/UPG

18-річний Давид Алі С., який влаштував розстріл людей у торговому центрі Olympia в Мюнхені, планував свій злочин упродовж року.

Про це заявив на прес-конференції голова баварського відомства кримінальних справ Роберт Хаймбергер, повідомляє DW. За його словами, задовго до скоєння злочину молодий чоловік виїжджав на місце розправи і робив знімки місцевості.

Крім того, поліція знайшла в комп'ютері злочинця "маніфест", який пояснює його дії. Хаймбергер зазначив, що нападник був завзятим шанувальником комп'ютерних ігор-шутерів із видом від першої особи. За інформацією правоохоронців, його батьки, як і раніше, не готові давати свідчення.

Поліції також стало відомо, що Давид Алі С. придбав пістолет через мережу Darknet - "темну зону" інтернету, в яку можна зайти лише за допомогою спеціального програмного забезпечення. Їй часто використовують у протизаконних цілях - зокрема, для купівлі зброї, наркотиків чи дитячої порнографії.

За словами Хаймбергера, пістолет, з якого велася стрілянина, був раніше перероблений на бутафорський, проте пізніше - знову в придатний для стрільби. За даними газети Süddeutsche Zeitung, на зброю було встановлено пристрілювальне клеймо 2014 року, а також контрольний знак, зроблений у Словаччині.

Поліція повідомила, що з дев'яти жертв убивці двоє є громадянами Німеччини, троє мають турецьке походження, троє приїхали з Угорщини, Греції та Косово, національність ще одного вбитого поки що не встановлено. Вік загиблих - від 14 до 45 років.

Число поранених, за скоригованими даними на 24 липня, становить 35 людей. Усього злочинець зробив зі свого пістолета 57 пострілів. Відомство кримінальних справ Баварії відзначило, що нападник вибирав своїх жертв ненавмисно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram