ГоловнаСвіт

Голова МВФ постане перед судом у справі про халатність

Крістін Лагард пригадали справу про виплату 400 млн євро акціонеру Adidas.

Голова МВФ постане перед судом у справі про халатність
Кристин Лагард
Фото: president.gov.ua

Вищий апеляційний суд Франції ухвалив, що голова Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард повинна постати перед судом у справі про виплату 404 млн євро компенсації бізнесменові Бернару Тапі в 2008 році.

Про це повідомляє Reuters.

Буде розглянуто роль Лагард у "справі Тапі". Суд відхилив апеляцію голови МВФ за постановою судді, який вирішив, що Лагард має постати перед спеціальним судом, який розслідує справи міністрів.

Адвокат Лагард Патрік Мезоннев висловив жаль з приводу рішення суду і висловив переконання, що судовий процес зможе довести невинність голови МВФ.

Бізнесмен і політик Тапі був одним з основних акціонерів Adidas. У 1993 році він продав свою частку банку Credit Lyonnais за 2 млрд франків. Але пізніше банк перепродав частку за подвійну ціну. Тапі, своєю чергою, звинуватив Credit Lyonnais в шахрайстві і зажадав компенсацію.

У 2007 році Лагард втрутилася в процес і створила комісію арбітражних суддів замість звичайного суду для остаточного вирішення питання. В результаті комісія визнала, що Тапі був правий, і винесла постанову про виплату йому близько 400 млн євро з державної скарбниці.

Влітку 2013 року консорціум під керуванням Credit Lyonnais, створений для укладення угоди, подав скаргу на рішення арбітражу. В результаті суд зобов'язав Тапі повернути 404 млн євро. Взимку 2015 року суд відхилив скаргу бізнесмена на це рішення.

Після того, як Лагард призначила комісію у справі Тапі, її стали звинувачувати в розтраті. Влітку 2011 року стосовно неї було розпочато судову перевірку. Слідство повинно було перевірити дії голови МВФ про призначення арбітражу на відповідність законодавству. Сама Лагард відкинула звинувачення і назвала їх підступами політичних опонентів.

У грудні 2015 року Лагард була викликана в суд у справі Тапі. У разі, якщо вина Лагард буде доведена, її може чекати позбавлення волі і штраф.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram