ГоловнаСвіт

Україно-польські відносини: стратегічне партнерство чи клубок суперечностей

Після "відкритих листів", якими обмінялися польські та українські політики, культурні діячі, а також кількох постанов, ухвалених як ВР України, так і Польським Сеймом, Інститут Горшеніна провів круглий стіл про вплив на взаємини двох країн історичного аспекту.

Фото: Макс Требухов

Під час обговорення польський історик і віце-директор Центру польсько-російського діалогу та порозуміння Лукаш Адамський висловив думку, що поворотним моментом у відносинах України і Польщі став закон про заборону критики УПА. Він підкреслив, що саме після цього Сенат Польщі ухвалив резолюцію, в якій формулювання "злочин з ознаками геноциду" замінили на більш жорстке - "геноцид", хоча, з юридичної точки зору, це одне й те саме. Він зазначив, що Польща є головним союзником України в ЄС, і, по суті, єдиним фактором, який розділяє дві країни, є різна оцінка загальної історії. "Поляків та українців, я б сказав, роз'єднує не так сама історія, тому що з тієї ж Волинської трагедії минуло 73 роки, і живих свідків майже немає, а її сприйняття", - підкреслив він. Адамський вважає, що українські еліти довгий час ігнорували цю проблему і не помітили, як у Польщі втратили терпіння.

Політичний оглядач Віталій Портников, у свою чергу, побоюється перетворення Польщі на проросійську країну. Саме так він прокоментував резолюцію Сенату Польщі, в якій Волинську трагедію названо геноцидом. "Геноцид - це так зване остаточне рішення. Тобто бажання позбутися етносу як такого. Те, що Націонал-соціалістична робітнича партія Німеччини вчинила стосовно єврейського народу. Не було жодного українського націоналіста, який би хотів у принципі знищити польський етнос", - підкреслив Портников. Він вважає, що такими резолюціями владна партія грає на небезпечному проросійському полі. "Польща Ярослава Качинського перетвориться в Угорщину Віктора Орбана, і не буде в Європі більш доброзичливого і доброго і важливішого для РФ сусіда. Ми дуже скоро будемо оточені державами, пов'язаними з Російською Федерацією, з усіх боків. Буде Білорусь, буде Угорщина, буде Польща, буде Словаччина. Ця можливість досить висока", - сказав Портников.

На думку народного депутата, члена групи з міжпарламентських зв'язків Верховної Ради України з Польщею Романа Семенухи, українська відповідь Сенату Польщі на резолюцію про Волинську трагедію має бути холоднокровною і не підвищувати градус напруги. "Має бути баланс. З одного боку, ми повинні гідно, не принижуючи себе і нашу історичну пам'ять, відповідати. Але наші заяви не повинні бути емоційними, не повинні бути симетричними, щоб не підвищувати градус наявних суперечностей".

Докладніше - в нашому відео за підсумками круглого столу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram