ГоловнаСвіт

Туреччина передала США документи на видачу Фетхулли Ґюлена

Їлдирим назвав опозиціонера, який живе в Пенсильванії, ватажком терористів.

Туреччина передала США документи на видачу Фетхулли Ґюлена
Фетулла Гюлен
Фото: EPA/UPG

Міністерство юстиції Туреччини відправило США документи, необхідні для екстрадиції опозиційного ісламського проповідника Фетхулли Ґюлена, якого в Анкарі вважають натхненником спроби держперевороту.

Про це пише BBC.

"Ми відправили США чотири пакети документів для екстрадиції очільника терористів. Ми надамо їм ще більше доказів, ніж вони хочуть", - заявив прем'єр Туреччини Біналі Їлдирим, виступаючи в парламенті.

Сам Ґюлен, якого вважають головним політичним опонентом Ердогана, неодноразово заявляв, що не причетний до путчу, і засуджував спробу перевороту. Від також зазначив, що готовий до екстрадиції на батьківщину.

Напередодні Їлдирим заявив, що небажання США видати Туреччині Ґюлена може нашкодити відносинам між двома країнами.

Нагадаємо, увечері 15 липня група військових заявила, що бере керування Туреччиною у свої руки, щоб забезпечити дотримання конституційних прав громадян. Після цього вони оголосили в країні комендантську годину і військовий стан.

На вулицях Анкари і Стамбула з'явилася військова техніка, в тому числі танки. Однак президент Реджеп Ердоган вночі вийшов в ефір, закликавши громадян виходити на вулиці міст. Його послухалися, і тисячі прихильників президента вийшли проти військових. Відбулися сутички заколотників і прихильників Ердогана.

Уранці 16 липня більшість заколотників здалися владі, після чого почалися масові арешти військових, за наступні дні були відсторонені від роботи тисячі суддів і поліцейських. Єврокомісар з розширення та політики сусідства Йоханнес Хан 18 липня заявив, що таке завзяття може свідчити про те, що списки для арештів могли підготувати заздалегідь.

Також влада Туреччини заявила, що в країні можуть повернути смертну кару для належного покарання заколотників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram