ГоловнаСвіт

Флот Туреччини недорахувався 14 кораблів після спроби перевороту

Командувач флотом не виходив на зв'язок із 16 липня.

Флот Туреччини недорахувався 14 кораблів після спроби перевороту
Фото: wikipedia.org/

Після спроби перевороту Військово-морський флот Туреччини недорахувався 14 військових кораблів. Про це пише The Times, посилаючись на свої джерела.

Зазначають, що командувач флотом Вейсель Кезеле не виходив на зв'язок із 16 липня. Невідомо, чи є він заручником бунтівників або ж сам був одним з лідерів держперевороту.

Зазначають, що до перевороту зазначені кораблі перебували на військовій службі в Егейському та Чорному морях. Незважаючи на те, що їхнє місцезнаходження можна визначити за допомогою радара чи супутника, суднам не вдалося повернутися в порт. Відсутність зв'язку кораблів з військово-морським штабом спровокувало припущення, що деякі судна можуть прямувати у грецькі порти. Видання зазначає, що після спроби перевороту 16 липня вісім турецьких офіцерів попросили про притулок у Греції, прилетівши туди на вертольоті.

При цьому, згідно з повідомленнями турецьких ЗМІ, адмірала Кезеле обманом заманили на корабель прихильники перевороту, повідомивши його, що стався теракт. Уряд Туреччини відмовився коментувати інцидент із командувачем флоту, але підтвердив, що розшукує підозрюваних провокаторів.

Нагадаємо, увечері 15 липня група військових заявила, що бере керування Туреччиною у свої руки, щоб забезпечити дотримання конституційних прав громадян. Після цього вони оголосили в країні комендантську годину і військовий стан.

На вулицях Анкари і Стамбула з'явилася військова техніка, в тому числі танки. Однак президент Реджеп Ердоган вночі вийшов в ефір, закликавши громадян виходити на вулиці міст. Його послухалися, і тисячі прихильників президента вийшли проти військових. Відбулися сутички заколотників і прихильників Ердогана.

Уранці 16 липня більшість заколотників здалися владі, після чого почалися масові арешти військових, за наступні дні були відсторонені від роботи тисячі суддів і поліцейських. Єврокомісар з розширення та політики сусідства Йоханнес Хан 18 липня заявив, що таке завзяття може свідчити про те, що списки для арештів могли підготувати заздалегідь.

Також влада Туреччини заявила, що в країні можуть повернути смертну кару для належного покарання заколотників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram