ГоловнаСвіт

Парламент Британії схвалив модернізацію ядерного арсеналу

Чотири підводні човни з ракетами Trident модернізують.

Парламент Британії схвалив модернізацію ядерного арсеналу
Британская подлодка
Фото: EpA/UPG

Депутати британського парламенту проголосували за модернізацію підводних човнів ВМФ Великобританії, оснащених ядерними балістичними ракетами Trident.

За модернізацію Trident проголосували 472 депутати парламенту, проти - 117. Програма включає будівництво чотирьох нових підводних човнів, оснащених ядерними балістичними ракетами Trident, які повинні прийти на зміну нинішнім на початку 2030-х років.

Вартість програми оцінюють у 31 млрд фунтів (41,4 млрд доларів).

Під час дебатів, що передували голосуванню, прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей звинуватила російського президента Володимира Путіна в бажанні підірвати норми міжнародного права.

"Як ми побачили на прикладі незаконної анексії Криму, немає сумнівів у бажанні президента Путіна підірвати міжнародну систему, засновану на правилах, щоб просунутися в переслідуванні власних інтересів", - передає слова Мей Бі-бі-сі.

За її словами, неможливо запобігти використанню ядерного озброєння, відмовившись від нього в односторонньому порядку.

З 1969 року щонайменше один британський підводний човен з ядерними ракетами на борту постійно патрулює світові океани.

Таких підводних човнів у Британії чотири. Їхня мета - стримувати ворогів від заподіяння ядерного удару по Великобританії. Якщо по країні буде завдано нищівного удару, підводний човен може завдати у відповідь не менше нищівного удару по агресору. Це відповідає принципам військової доктрини про гарантоване взаємне знищення.

Ракети Trident прийшли на зміну системі Polaris у 1990-х роках. Чотири підводні човни, оснащені ними, вичерпають свій ресурс до кінця 2020-х років.

Кожна субмарина несе по 16 ракет (48 боєголовок). Один з підводних човнів постійно перебуває в морі на бойовому чергуванні, один - на плановому обслуговуванні, два стоять у гавані або проводять навчальні маневри.

Варто зазначити, що Британія підписала і ратифікувала договір про нерозповсюдження ядерного озброєння. Договір дозволяє п'яти міжнародно визнаним ядерним державам (Великобританії, Франції, США, Китаю і Росії) зберігати своє ядерне озброєння, але також вимагає від них проводити політику скорочення своїх ядерних арсеналів.

Британський уряд вважає, що модернізація або заміна Trident відповідає вимогам договору, оскільки він не містить заборони на модернізацію таких арсеналів і не передбачає жодної кінцевої дати ядерного роззброєння.

Після закінчення холодної війни Великобританія зробила кілька кроків для скорочення свого ядерного арсеналу. Зараз ядерна зброя є лише у військово-морського флоту, тоді як у минулому вона також була на озброєнні армії та ВПС.

У Великобританії найменший ядерний арсенал серед п'яти офіційних ядерних держав. До середини 2020-х років він повинен зменшитися ще на 65%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram