ГоловнаСвіт

У Росії "Меморіал" визнав політв'язнями чотирьох кримських татар

Фігурантів справи не звинувачують ні в чому, крім приналежності до "Хізб ут-Тахрір".

У Росії "Меморіал" визнав політв'язнями чотирьох кримських татар
Фото: crimea-news.today

У Росії правозахисний центр "Меморіал" визнав політичними в'язнями кримських мусульман, звинувачених російською владою в тероризмі.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Йдеться про чотирьох заарештованих за звинуваченням у причетності до організації "Хізб ут-Тахрір", визнаної в Росії терористичною.

"Правозахисний центр "Меморіал" вважає політв'язнями чотирьох осіб, яких першими заарештували в Криму у справі "Хізб ут-Тахрір": Руслана Зейтуллаєва, Ферата Сайфуллаєва, Рустема Ваїтова і Нурі Примова", - йдеться в заяві правозахисників.

У "Меморіалі" вказують на відсутність фактів "вчинення чи підготовки учасниками цього об'єднання терактів будь-де у світі". У країнах Західної Європи та Північної Америки "Хізб ут-Тахрір" не заборонена, крім адміністративних обмежень на її діяльність у Німеччині.

"Фігурантів справи не звинувачують ні в чому, крім приналежності до "Хізб ут-Тахрір", читанні ісламістської літератури, спілкуванні. Жодних підтверджень, що обвинувачені становлять небезпеку для суспільства, немає", - зазначають у "Меморіалі".

Як наголошують правозахисники, Крим є окупованою територією, і, згідно з нормами міжнародного права, Росія не може "повністю скасовувати кримінальне законодавство, що діяло на момент початку окупації і замінювати його своїм". А в рамках українського законодавства "Хізб ут-Тахрір" є легальною організацією.

Руслана Зейтуллаєва звинувачують в організації діяльності терористичної організації, йому загрожує довічне ув'язнення. Решту звинувачують в участі в діяльності терористичної організації, їх можуть засудити до позбавлення волі строком до 10 років.

Усього в анексованому Росією Криму в цій справі було затримано 14 осіб. Справу розглядають в Північно-Кавказькому військовому окружному суді Росії.

Раніше в липні правозахисний центр «Меморіал» визнав політв'язнем громадянина України Андрія Коломійця, засудженого до 10 років колонії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram