ГоловнаСвіт

У Туреччині сталася спроба військового перевороту (оновлюється)

Армія оголосила військовий стан і комендантську годину.

У Туреччині сталася спроба військового перевороту (оновлюється)
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Туреччини Біналі Їлдирим заявив, що в країні відбулася спроба військового перевороту, повідомляє ВВС.

Їлдирим висловив упевненість у тому, що порядок вдасться відновити, а також пообіцяв, що відповідальні за те, що трапилося, "заплатять найвищу ціну".

Раніше ЗМІ повідомили, що стрілянину чути в столиці Туреччини, в повітрі над Анкарою помічено винищувачі та військові вертольоти.

Перекрито рух у Стамбулі по мостах через Босфор в обидва боки. На обох мостах спостерігається скупчення військових.

Армія Туреччини оголосила, що бере владу у свої руки.

23:46 За словами міністра юстиції Туреччини Бекіра Боздага, уряд виконує обов'язки, а на солдатів, які намагаються захопити владу, виписали ордери на арешт.

Тим часом аеропорт Стамбула імені Ататюрка закрито, навколо нього розміщено танки.

23:57 Начальника Генерального штабу Туреччини Хулусі Акара взяли в заручники у штаб-квартирі армії.

00:08 Українське МЗС просить громадян України, які перебувають у Туреччині, зберігати спокій і не брати участі в масових акціях.

00:15 По турецькому телебаченню оголосили, що в країні введено комендантську годину і військовий стан.

00:33 NBC News повідомляє, що на базі ВПС США Інджирлік на півдні Туреччини запроваджено найвищий рівень загрози "Дельта". Тут зберігають кілька десятків американських бомб B61 з ядерним зарядом.

00:35 Президент Туреччини Реджеп Ердоган з'явився в ефірі близько 00:30. Через більш ніж годину після початку перевороту. Він заявив, що це справа рук так званих ґюленістів, послідовників ідей турецького письменника і інтелектуала Фетхуллаха Ґюлена, який живе у вигнанні США.

Під час розмови з журналістами CNN Türk він закликав жителів країни виходити на вулиці і до аеропортів. Він також пообіцяв гідну відповідь на спробу перевороту.

Тим часом телеканал TRT, через який вели мовлення путчисти, перестав працювати.

1:03 У турецькій столиці Анкарі біля президентського палацу пролунав сильний вибух, повідомляє AFP. Поряд помічено вертольоти. Також повідомляють ще про один вибух у будівлі державного телеканалу TRT.

1:12  Ердоган попросив про притулок у Німеччині після того, як йому відмовили в посадці в аеропорту Стамбула, повідомляють у Twitter з посиланням на Міноборони Туреччини. Цю інформацію офіційно не підтверджено.

Агентство Reuters повідомляє, що танки оточили будівлю парламенту і відкривали вогонь. Окрім того, з'явилася інформація про стрілянину в аеропорту Стамбула. За даними Associated Press, вертольоти атакують штаб-квартиру поліції в Анкарі.

1:29 Daily Sabah повідомляє, що після перестрілки військові покидають аеропорт Ататюрка, а також говорять про арешт двох генералів. Судячи з кадрів в ефірі "Аль-Джазіри", загін в аеропорту здався під тиском натовпу.

1:36 На мосту над Босфором лунають звуки стрілянини. "Аль-Джазіра" повідомляє про трьох поранених.

1:42 Іран і Грузія закрили кордон з Туреччиною.

2:00 За даними The Wall Street Journal, під час спроби перевороту Ердоган перебував на відпочинку в Ізмірі. Він намагався вилетіти в Стамбул чи Анкару, але аеропорти закрилися. Заяву по телефону було зроблено з літака. Достовірної інформації, де зараз турецький президент, як і раніше, немає.

Повідомляють, що прихильники Ердогана вийшли на вулиці.

2:10 Над Анкарою винищувач F-16 ВПС Туреччини збив військовий вертоліт, повідомляє телеканал NTV. В Анкарі загинули 17 поліцейських, повідомляє CNN. Також повідомляють про перестрілку між поліцією й армією на площі Таксим у Стамбулі.

2:54 У будівлі турецького парламенту пролунав потужний вибух, повідомляє Reuters із посиланням на турецьке агентство Anadolu. Місцеве видання Cumhuriyet пише, що парламент обстріляли з вертольота.

За інформацією CNN Turk, також чути вибухи в районі Стамбула Бешикташ.

Прем'єр-міністр Біналі Їлдирим заявив, що кожен літак, який з'явиться над Анкарою, буде збито, передає Daily Sabah.

3:14 Державне телебачення відновило мовлення.

3:20 На сайті Держдепартаменту США з'явилася офіційна заява держсекретаря Джона Керрі.

"Сполучені Штати з глибоким занепокоєнням стежать за подіями в Туреччині. Я сьогодні ввечері розмовляв з міністром закордонних справ Мевлютом Чавушоглу і підкреслив абсолютну підтримку США турецьких цивільних урядових інститутів, обраних демократичним шляхом", - заявив Керрі.

Він також закликав сторони конфлікту забезпечити безпеку дипломатичних місій зарубіжних країн. Нагадаємо, в Туреччині з 2002 року при владі перебуває Партія справедливості і розвитку, заснована нинішнім президентом Реджепом Таїпом Ердоганом. Її лідер - прем'єр-міністр країни Біналі Їлдирим.

Армія Туреччини - друга за величиною в НАТО після американської.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram