ГоловнаСвіт

Ізраїль зобов'язав некомерційні організації повідомляти про держфінансування з-за кордону

Кожна організація, яка отримує фінансування від іноземних держав, зобов'язана повідомляти про це всюди, де згадується її діяльність.

Ізраїль зобов'язав некомерційні організації повідомляти про держфінансування з-за кордону
Фото: cursorinfo.co.il

В Ізраїлі ухвалено закон "Про прозорість некомерційних організацій". Згідно з новою ініціативою, затвердженою в кнесеті відразу в другому і в третьому читанні, організації, які отримують пожертви від іноземних держав, будуть зобов'язані повідомляти про це публічно, інформує ВВС.

Законопроект, що викликав бурхливі суперечки ще на стадії обговорення, в підсумку підтримав прем'єр-міністр країни Біньямін Нетаньяху. На його думку, нові правила дозволять запобігти втручанню у внутрішні справи Ізраїлю з боку іноземних держав.

З критикою нового закону різко виступили представники парламентської опозиції, а також численні громадські організації, які отримують фінансування з-за кордону. Вони вважають, що вся ця ідея політично ангажована, а переважна більшість НКО, що діють на території Ізраїлю, і так дотримуються всіх необхідних правил фінансового управління.

На сьогодні в Ізраїлі зареєстровано 33 тисячі некомерційних організацій. Із них діючими є, за різними оцінками, трохи менш ніж половина - 15 тисяч.

Закон, що регулює діяльність таких спільнот, було затверджено в 1980 році. Відтоді він практично не змінювався, що дало привід авторам нового закону говорити про необхідність вжиття додаткових заходів.

Відтепер кожна організація, яка отримує фінансування від іноземних держав у розмірі, що перевищує половину пожертвувань, зобов'язана повідомляти про це всюди, де згадується її діяльність: на рекламних плакатах, у відеороликах по телебаченню, в друкованому вигляді, а також на головній сторінці сайту в інтернеті.

Нові правила також зобов'язують представників таких організацій повідомляти про іноземне фінансування кожного державного чиновника або парламентарія, до якого вони звертаються. У разі порушення цих вимог держава має право оштрафувати організацію. Максимальна сума штрафу - 29 тисяч шекелів (7,5 тисячі доларів).

У 2012 році закон "Про некомерційні організації" було затверджено в Росії. Згідно з ним, НКО можуть отримати статус "іноземного агента", якщо вони займаються політичною діяльністю або отримують іноземне фінансування. На цей момент у списку "іноземних агентів" є 120 організацій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram