ГоловнаСвіт

Портников побоюється перетворення Польщі на проросійську країну

Польща Ярослава Качинського може стати Угорщиною Віктора Орбана.

Портников побоюється перетворення Польщі на проросійську країну
Фото: Макс Требухов

Політичний оглядач Віталій Портников побоюється перетворення Польщі на проросійську країну.

Про це він сказав на круглому столі в Інституті Горшеніна "Україно-польські відносини: стратегічне партнерство або клубок суперечностей".

Таким чином Портников прокоментував резолюцію Сенату Польщі, у якій Волинську трагедію називають геноцидом.

"Геноцид - це так зване остаточне рішення. Тобто бажання позбутися етноса як такого. Те, що Націонал-соціалістична робітнича партія Німеччини вчинила стосовно єврейського народу. Не було жодного українського націоналіста, який би бажав у принципі знищити польський етнос", - підкреслив Портников.

Він вважає, що такими резолюціями владна партія грає на небезпечному проросійському полі.

"У керівництві партії "Право і справедливість" прекрасно розуміють, що конкуренція йде за виборця з силами, які реально підтримуються Росією. Що інші політичні сили, які торпедують цю проблему, реально користуються підтримкою Росії. І бажання очолити цей процес - це остання спроба цих політичних сил вирвати ініціативу з рук партій, які готові працювати на Кремль", - сказав Портников.

Він підкреслив, що Україні дуже важливо саме зараз розвивати співпрацю з Польщею.

"Тому що самі праві не розуміють, що Польща Ярослава Качинського перетвориться на Угорщину Віктора Орбана і не буде в Європі більш доброзичливого і доброго, і більш важливого для РФ сусіда. Ми дуже скоро будемо оточені державами, пов'язаними з Російською Федерацією, з усіх боків. Буде Білорусь, буде Угорщина, буде Польща, буде Словаччина. Ця можливість досить висока", - сказав Портников.

"Польсько-українська історія настільки полита кров'ю, що є вибір: застосувати концепцію Йозефа Пілсудського, який говорив про необхідність співіснування двох народів, а можна застосувати концепцію Романа Дмовського, який говорив, що існування великої за територією України є рівною загрозою для Польщі і Росії", - вважає він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram