ГоловнаСвіт

Клінтон зробить екс-головкома НАТО в Європі віце-президентом США

Джеймс Ставрідіс пішов у відставку 2013 року.

Клінтон зробить екс-головкома НАТО в Європі віце-президентом США
Джеймс Ставридис

Як кандидата на посаду віце-президента США учасниця президентських перегонів, демократ Гілларі Клінтон розглядає екс-головнокомандувача силами НАТО в Європі Джеймса Ставрідіса, повідомляють газета New York Times і агентство Reuters.

"Клінтон завжди хотіла бачити у своєму списку кандидатів на посаду віце-президента тих, хто має військовий досвід, і пан Ставрідіс, який нині є деканом школи дипломатії та права Флетчера при університеті Тафтс, штат Массачусетс, відповідає цьому", - повідомляє газета, посилаючись на наближених до колишнього держсекретаря людей, які побажали залишитися невідомими.

Джеймс Ставрідіс народився 15 лютого 1955 року в Південній Флориді, закінчив Військово-морську академію США. У 2006-2009 році його призначили командувачем Південним командуванням Збройних сил США. 2009 року адмірала Ставрідіса призначили командувачем Європейським командуванням Збройних сил США і 16-м командувачем Об'єднаними силами НАТО в Європі. Ставрідіс став першим в історії представником ВМС на цій посаді.

Протягом чотирьох років він курирував операції по лінії НАТО на Близькому Сході: в Афганістані, Лівії та Сирії - і на Балканах, а також відповідав за боротьбу з піратством біля узбережжя Африки. Варто зазначити, що Ставрідіс займав цю посаду, коли Клінтон була на посаді держсекретаря (з 2009-го по 2013 рік).

New York Times також пише, що відставний генерал Майкл Флінн потрапив у шорт-лист потенційних кандидатів у віце-президенти США від республіканців. Флінн у минулому займав посаду голови американської військової розвідки. AP зазначає, що за низкою параметрів він би чудово підійшов для спільної боротьби за владу разом з Дональдом Трампом. Зокрема колишній воєначальник згоден із мільярдером, що США наразі неефективно борються проти ІД. Також він виступає за більш жорсткий прикордонний контроль. Показово, що як і Трамп, Флінн полюбляє дуже різкі заяви.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram