ГоловнаСвіт

Суд у Гаазі відхилив територіальні претензії КНР у Південно-Китайському морі

Пекін не збирається визнавати це рішення

Суд у Гаазі відхилив територіальні претензії КНР у Південно-Китайському морі
Фото: EPA/UPG

Постійна палата третейського суду в Гаазі у вівторок, 12 липня, визнала незаконними претензії Китаю на територію більшої частини Південно-Китайського моря.

Про це повідомила "Німецька хвиля".

На думку трибуналу, Китай не має "історичного" права на природні ресурси в зоні раніше висунутої КНР "дев'ятипунктирної лінії", якою позначено територіальні претензії країни в цьому регіоні. Також суд постановив, що жоден з островів і рифів в архіпелазі Спратлі не є ексклюзивною економічною зоною Китаю.

Південно-Китайське море є сполучною ланкою між Індійським і Тихим океанами, через нього проходить значна частина світового торгового трафіку і більшість транспортувань сирої нафти в Японію, Південну Корею і Тайвань. Крім того, це багаті поклади енергетичних ресурсів у шельфі островів.

До суду звернулося керівництво Філіппін ще у 2013 році, щоб оскаржити претензії Пекіна на території в Південно-Китайському морі поблизу філіппінського узбережжя.

Китай попередньо заявляв, що не збирається визнавати рішення суду у позові про Південно-Китайське море, а незадовго до його оголошення випустив офіційну заяву, у якій наголосив, що відстоюватиме суверенітет та інтереси КНР у цьому регіоні незалежно від думки третейського суду. Тим часом голова Європейської ради Дональд Туск, який прибув 12 липня з візитом до Китаю, наголосив на необхідності міжнародного вирішення спірного питання заради миру в регіоні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram