ГоловнаСвіт

НАТО прийняло командування європейською системою ПРО

Систему виведено на базовий оперативний рівень готовності.

НАТО прийняло командування європейською системою ПРО
Фото: EPA/UPG

Блок НАТО в п'ятницю прийняв командування європейською системою протиракетної оборони, яка була побудована Сполученими Штатами Америки.

За словами генсека НАТО, її виведено на базовий оперативний рівень готовності. "Це означає, що кораблі США в Іспанії, радіолокаційні системи в Туреччині і база ПРО в Румунії працюватимуть як одна система", - цитує його Reuters.

При цьому генсек наголосив, що система протиракетної оборони НАТО не становить загрози російським силам ядерного стримування. Ракети-перехоплювачі не несуть боєзаряду. Вони створені для захисту від атак країн Близького Сходу і Азії, в першу чергу Ірану. "Система, яку ми будуємо, повністю оборонна", - сказав він журналістам.

Агентство відзначає, що Франція особливо наполягала на тому, щоб командування системою здійснювало НАТО, а не американці. "Політичний контроль - ключовий через наслідки будь-якого перехоплення", - заявив французький генерал Деніс Мерсьє. Франція побоюється, що надмірна влада в руках у американських генералів може призвести до ескалації напруженості в відносинах із Росією.

Нагадаємо, 12 травня, на півдні Румунії відкрилася перша база протиракетної оборони НАТО вартістю 800 млн доларів, а через два дні в Польщі почалося будівництво другої.

Система ПРО призначена для захисту від "країн-ізгоїв", під якими мають на увазі в першу чергу Північну Корею та Іран.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram