ГоловнаСвіт

У Варшаві починається зустріч голів країн-членів НАТО

З моменту заснування Альянсу відбулося 27 зустрічей на вищому рівні.

У Варшаві починається зустріч лідерів країн-членів НАТО, під час якої має вирішитися питання підвищення безпеки країн Північноатлантичного союзу шляхом зміцнення стримування і оборони.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Як очікують, союзники погодяться на розгортання чотирьох багатонаціональних батальйонів в Естонії, Латвії, Литві та Польщі на ротаційній основі. Багатонаціональна бригада в Румунії забезпечить присутність НАТО в Південно-Східній Європі.

"Ми стаємо повноправним членом НАТО. Це не тільки політичне рішення, а й те, що поляки завжди хотіли отримати і чекали 70 років, щоб бути повністю захищеними об'єднаними силами НАТО", - зазначив міністр оборони Польщі Антоній Мачеревич.

У рамках зміцнення стабільності за межами своїх кордонів голови країн НАТО повинні продовжити навчальну місію в Іраку і розширити роль Альянсу в центральній частині Середземного моря. Вони також повинні затвердити розгортання розвідувальних літаків АВАКС НАТО для підтримки глобальної коаліції з боротьби проти "Ісламської держави". НАТО буде продовжувати військову і фінансову підтримку Афганістану і сприяти зміцненню політичної і практичної співпраці з Україною, Грузією і Молдовою.

З моменту заснування НАТО відбулося 27 зустрічей на вищому рівні. Перша з них була в грудні 1957 року. Остання - в Уельсі у вересні 2014 року. Цей саміт є першим, який проходить у Польщі. У ньому візьмуть участь 58 офіційних делегацій. Вони включають у себе 28 союзників по НАТО, Чорногорію - чий вступ до НАТО наразі в процесі ратифікації, 26 країн-партнерів, а також представників ООН, ЄС, Світового банку та Парламентської асамблеї НАТО.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко очікує, що НАТО підтвердить перспективу членства України в Альянсі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram