ГоловнаСвіт

Відсторонена від влади президент Бразилії назвала процес імпічменту фарсом

Русеф наполягає на тому, що процес імпічменту політично мотивований

Відсторонена від влади президент Бразилії назвала процес імпічменту фарсом
Дилма Русеф
Фото: EPA/UPG

Відсторонена від влади президент Бразилії Ділма Русеф надала спецкомісії Сенату, яка займається процесом її імпічменту, свою письмову заяву, у якій назвала ці дії фарсом.

Про це повідомляє euronews.

Русеф далі наполягає на тому, що процес імпічменту політично мотивований, одна з його реальних причин - відмова президента втрутитися в гучну корупційну справу нафтогазової компанії Petrobras.

"Мене судили тому, що я не піддалася на шантаж. Процес імпічменту почався лише тому, що я відповіла на тиск з боку шантажистів", - процитував адвокат Русеф Едуарду Кардозу звернення своєї підзахисної.

Тим часом розгляд справи про імпічмент затягується. Раніше передбачалося поставити в цій справі крапку до середини серпня - в розпал Олімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро. Однак з'ясувалося, що на виступи свідків знадобиться набагато більше часу, і зараз Сенат планує провести фінальне голосування вже після завершення Олімпіади.

На початку травня Сенат Бразилії відсторонив Ділму Русеф від посади глави держави на 180 днів, протягом яких члени вищої палати парламенту повинні остаточно визначитися з питанням про імпічмент.

Вимога імпічменту пов'язана з корупцією у бразильській нафтовій компанії Petrobras. За версією слідства, керівництво Petrobras брало відкати за будівельні підряди, а частину отриманих нелегально коштів направляла владна партія.

Русеф - член Партії трудящих, вона керує Бразилією з 2011 року. Її попередник Луїс да Сілва, з тієї самої партії, був президентом з 2003 року, Русеф очолювала його адміністрацію.

Скандал навколо Petrobras розгорівся у березні 2014 року і залишається в центрі уваги бразильців. Серед фігурантів справи - понад 60 політиків, в тому числі діючі та колишні парламентарі, партійні лідери та губернатори. Скандал торкнувся і Ділми Русеф. Вона очолювала Petrobras саме в той період, коли, на думку слідчих, в компанії діяли корупційні схеми. Низка топ-менеджерів від імені компанії підписували угоди і отримували за це комісійні. Засоби використовувалися потім для підкупу політиків і посадових осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram