ГоловнаСвіт

Син Каддафі уникнув розстрілу і вийшов на свободу

Адвокати сина екс-лідера Лівії звернулися з клопотанням про відмову від переслідування свого клієнта в Гаазький трибунал

Син Каддафі уникнув розстрілу і вийшов на свободу
Сейф-аль-Ислам Каддафи

Сина покійного лівійського лідера Муаммара Каддафі, Саїфа аль-Іслама Каддафі звільнено за амністією.

Про це заявили його адвокати в ефірі телеканалу France 24.

Адвокати Каддафі повідомили, що він скористався законом про амністію, який поширюється, як уточнили захисники, на "всіх лівійців без винятку".

Також команда юристів, що працює на Саїфа аль-Іслама, звернулася з клопотанням про відмову від переслідування свого клієнта в Міжнародний кримінальний суд у Гаазі. У зверненні зазначалося, що їхнього підзахисного вже засуджено в Лівії до смертної кари, а за одне і той самий злочин не можна судити двічі.

Саїфа аль-Іслама Каддафі засудили до розстрілу у липні 2015 року у Тріполі. Суд визнав його винуватим у жорстокому придушенні повстання, яке поклало край правлінню його батька у 2011 році.

Звинувачення Каддафі-сина у злочинах проти людяності, у свою чергу, висунув Міжнародний кримінальний суд (МКС). Восени 2015 року прокурор МКС Фату Бенсуда повідомила про застосування щодо нього тортур. Вона закликала владу Лівії засудити такі злочинні дії і покарати осіб, винуватих у їхньому скоєнні.

Загалом у Каддафі було семеро синів: Мухаммад (отримав притулок в Омані), Саїф аль-Іслам (був засуджений до смертної кари в Лівії, але звільнений за амністією), Сааді (перебуває у в'язниці в Лівії), Мутассім (убитий у Лівії разом з батьком у 2011 році), Ганнібал (отримав притулок в Омані), Саїф аль-Араб (загинув у результаті бомбардувань сил НАТО в Лівії у 2011 році), Хаміс (доля невідома).

Самого Каддафі вбили 20 жовтня 2011 року під час взяття Сірта силами Перехідної національної ради.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram