ГоловнаСвіт

Уряд Франції вирішив провести трудову реформу, незважаючи на протести

Усім не згодним з реформою запропонували винести вотум недовіри французькому уряду.

Уряд Франції вирішив провести трудову реформу, незважаючи на протести
Мануэль Вальс
Фото: islamenfrance.fr

Уряд Франції має намір ухвалити непопулярну реформу трудового законодавства, незважаючи на масові акції протесту. Зокрема планується застосувати безапеляційну статтю Конституції 49.3.

Про це у вівторок в Національній асамблеї заявив прем'єр-міністр Франції Мануель Вальс, інформує euronews.

"Згідно з рішенням Кабінету міністрів від 10 травня, реформа трудового законодавства буде прийнято під відповідальність уряду. Конституція П'ятої республіки дозволяє всім незгодним з поточним текстом винести вотум недовіри уряду", - сказав глава уряду. Після цього багато парламентаріїв покинули зал засідання.

Згідно французьку закону, вотум недовіри повинен бути винесений протягом 24 годин. Якщо цього не відбудеться, законопроект буде вважатися прийнятим.

Представники правих сил в парламенті вже заявили, що вотум недовіри не висуватимуть. "Побачимося через вісім місяців у виборчих урн", - сказав лідер фракції "республіканців" в нацзборів Крістіан Жакоб.

Тим часом в Парижі пройшов останній перед літніми канікулами марш незгодних з трудової реформою. За оцінками влади, в ньому взяли участь близько 7 тис. Осіб, за даними профспілок - близько 45 тис. Потужна маніфестація пройшла і біля стін самого Національних зборів. Провідні профспілки Франції обіцяють нові акції вже восени.

Акції протесту у Франції стали відповіддю на непопулярну реформу трудового законодавства, ініційовану урядом. Основна мета поправок - збільшення тривалості робочого тижня з нинішніх 35 годин до 40, а також розширення прав роботодавців при розірванні трудових договорів з працівниками. При цьому ліві партії критикують кабінет міністрів-соціалістів за наступ на права працівників, а праві - за недостатність пропонованих реформ.

Як повідомлялося раніше, французькі парламентарі закликали створити "Національне агентство боротьби з тероризмом".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram