ГоловнаСвіт

Вторгнення Британії в Ірак у 2003 році визнали необґрунтованим, - доповідь

Тоні Блер пообіцяв взяти на себе відповідальність за помилки в Іраку

Вторгнення Британії в Ірак у 2003 році визнали необґрунтованим, - доповідь
Архив
Фото: EPA/UPG

Вторгнення Великобританії в Ірак у 2003 році виявилося необґрунтованим.

Про це йдеться у доповіді незалежної британської комісії, повідомляє Bloomberg.

Голова комісії Джон Чилкот розповів, що планування і підготовка військових дій після вторгнення в Ірак були недостатніми. З неї випливає, що Великобританія вирішила почати вторгнення в Ірак до того, як усі інші варіанти вирішення конфлікту було вичерпано.

Чілкот розповів, що колишній прем'єр-міністр Великобританії Тоні Блер знав про можливі наслідки кампанії перед її початком.

"Пана Блера попереджали, що військові дії підвищать рівень загрози інтересам Сполученого Королівства і США з боку "Аль-Каїди". Його також попереджали, що вторгнення може призвести до того, що іракське озброєння опиниться в руках терористів", - цитує ВВС Чілкота.

Сам Блер заявив, що візьме на себе повну відповідальність за провали кампанії під час підготовки до вторгнення в Ірак, коли відповідатиме на запитання спеціальної комісії з Іраку в середу, інформує агентство Рейтер.

"Ця доповідь має покласти край припущенням про злий намір, брехню або обман, - сказав Блер. - Згодні люди чи ні з моїм рішенням про початок бойових дій проти Саддама Хуссейна - я прийняв його з найкращими намірами, діючи, як я думав, у кращих інтересах країни".

Блер зазначив, що доповідь керівника розслідування Джона Чілкота містить конструктивну критику підготовки і планування війни.

"Я детально відповім на критику пізніше вдень, - сказав колишній прем'єр. - Я візьму на себе всю відповідальність за будь-які помилки без винятків і виправдань".

У жовтні 2015 року Блер говорив, що поява терористичного угруповання "Ісламська держава" частково пов'язана зі вторгненням в Ірак. Раніше він неодноразово приносив вибачення за недостовірні дані розвідки, отримані під час підготовки операції. За інформацією, яку отримала коаліція, Хусейн мав зброю масового ураження. Згодом стало відомо, що дані виявилися хибними.

Розслідування дій британської влади під час іракської компанії тривало сім років.

Військова операція в Іраку почалася у 2003 році. Її організували США, Великобританія і країни-союзники по коаліції. У результаті було повалено президента Іраку Саддама Хусейна. Його звинуватили у злочинах проти людяності, після чого у 2006 році стратили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram