ГоловнаСвіт

Військова розвідка Швеції: розкол в ЄС на руку Росії

Так РФ може легше впливати на політику країн Європи.

Військова розвідка Швеції: розкол в ЄС на руку Росії
Фото: thelocal.se

Розбіжності всередині Євросоюзу можуть сприяти інтересам Росії, вважає голова військової розвідки і служби безпеки Швеції (MUST) Гуннар Карлсон.

Про це повідомляє The Local, повідомляє Укрінформ.

"Ми знаємо, що Росія отримає вигоду з розколу в ЄС, а також у НАТО, і хотіла б це побачити. Таким чином Росії буде легше впливати на їхню політику", - зазначив Карлсон.

Як зазначено, військова розвідка разом з іншими шведськими службами безпеки, збройними силами та урядом країни в останні роки повідомляли про все більш агресивну російську військову присутність у Балтійському морі.

У Швеції вважають, що загальний політичний ландшафт в Європі тепер може сприяти інтересам Москви. Поряд з імовірністю виходу Британії зі складу ЄС після голосування за Brexit, ЄС також має розділені відносини з Росією. Так, у кількох країн Європи більш дружні відносини з Москвою, ніж того хоче Брюссель.

Таким чином Карлсон бачить безліч переваг для Росії в разі поділу ЄС і НАТО. Одна з них полягає в тому, що Росія зможе мати справу з країнами ЄС із позиції сили.

"Росія прагне укладати угоди з однією країною, а не з єдиним гравцем, таким як ЄС або НАТО, що набагато складніше", - сказав він.

"У них (у Росії, - ред.) є можливість використовувати свій вплив у різних сферах і в різних країнах, якщо отримають можливість говорити з однією країною", - додав Карлсон.

Міністр оборони Швеції Петер Хульквіст, своєю чергою, погоджується, що Росія хоче бачити ЄС розділений у військовому та політичному плані, зазначивши, що Москва використовує "різні методи, щоб спробувати послабити Європу".

Він також наголосив на важливості для Швеції розширеної військової співпраці, а також у питанні безпеки з Фінляндією, Данією, Польщею, країнами Балтії, Великобританією і США у відповідь на дії Росії.

Як раніше повідомляв "Укрінформ", Швеція називає Російську Федерацію головною військовою загрозою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram