ГоловнаСвіт

Турецький корабель з гумдопомогою для жителів Сектору Гази вперше за 6 років прибув в ізраїльський порт

Загальна вага гуманітарного вантажу для палестинців становить 11 тонн

Турецький корабель з гумдопомогою для жителів Сектору Гази вперше за 6 років прибув в ізраїльський порт
Lady Leyla
Фото: EPA/UPG

Уперше за шість років після розриву відносин між Туреччиною та Ізраїлем турецький корабель з гуманітарною допомогою для палестинців з Сектору Гази прибув в ізраїльський порт.

Про це повідомляє турецьке агентство "Анадолу".

Турецьке судно "Lady Leyla" з гуманітарним вантажем для Сектору Гази причалило до порту Ашдод. Корабель знаходився в дорозі протягом 35 годин.

З Міжнародного порту Мерсін у Туреччині корабель відплив 1 липня. Акція проходить під гаслом "Корабель добра на шляху до Гази".

Туреччина направила гуманітарний вантаж у палестинський анклав після того, як Анкара і Тель-Авів підписали угоду про нормалізацію відносин.

У церемонії зустрічі судна в порту Ашдод взяли участь тимчасовий повірений у справах посольства Туреччини в Тель-Авіві Джем Уткан, радник посольства Явуз Каймак, представник МЗС Ізраїлю Орен Розенблат та інші уповноважені особи.

Гуманітарний вантаж для жителів Гази відправлено за сприяння Управління з питань запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій (AFAD) Туреччини і Турецького товариства Червоного Півмісяця (ТТЧП) і включає 13 тис. 775 продуктових посилок, 5 тис. тонн борошна, 3 тис. тонн цукру, 2 тис. тонн рису, 500 тонн соняшникової олії, 100 тис. одиниць одягу, 20 тис. пар взуття, 10104 іграшок і 1500 упаковок підгузників.

Загальна вага гуманітарного вантажу становить 11 тонн, а вартість оцінюється у 25 млн. турецьких лір.

Вантаж буде вивантажено в порту Ашдод і доставлено нужденним у Газі за координації ТТЧП.

Як повідомлялося 28 червня, Ізраїль і Туреччина помирилися. Розрив відносин між двома в минулому стратегічними партнерами стався у 2010 році після інциденту з "Флотилією свободи", коли ізраїльські сили перехопили турецьке судно "Маві Мармара", що намагалося прорвати морську блокаду Сектору Гази. При цьому загинули 10 турецьких пропалестинських активістів. Ізраїль заявив тоді, що рейд був здійснений з метою перевірки судна на предмет зброї. В результаті з Анкари відкликали ізраїльського посла, а Тель-Авів покинув представник Туреччини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram