ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Кількість загиблих під час вибухів у Багдаді зросла до 213 осіб

В Іраку оголошено триденний траур.

Кількість загиблих під час вибухів у Багдаді зросла до 213 осіб
Последствия теракта в Багдаде (3 июля 2016 года)
Фото: EPA/UPG

Число жертв терактів у Багдаді зросло до 213 осіб.

Про це повідомляє агентство AFP з посиланням на іракських силовиків і медичні джерела.

В Іраку оголошено триденний траур. Прем'єр-міністр Хайдер аль-Абаді закликав "знайти і суворо покарати" тих, хто організував вибухи в столиці. Голова уряду також розпорядився посилити заходи безпеки в Багдаді та загалом по країні, в тому числі демонтувати непрацюючі металодетектори, які стоять на більшості блокпостах, і замінити їх на справні.

У ніч на неділю, 3 липня, в іракській столиці сталося два вибухи - біля ресторану в центральному районі Карада і біля ринку в північному районі Аш-Шааб. Спочатку повідомляли про 27 загиблих і 57 постраждалих. Атака терористів припала на розпал священного для мусульман місяця Рамадан, коли віруючі роблять покупки до свята.

Відповідальність за подію взяло на себе терористичне угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ).

У Багдаді теракти пов'язали з наступом іракської армії на Фаллуджу - оплот бойовиків ІДІЛ. Цей населений пункт розташований у західній провінції Анбар і перебуває під контролем джихадистів починаючи з 2014 року.

23 травня 2016-го іракські війська і шиїтська міліція почали наступ на місто. 26 червня повідомляли, що іракська армія вибила ІДІЛ з міста Фаллуджа, проте бої тривають досі.

США засудили теракти. Білий дім розповсюдив повідомлення, в якому говориться, що атаки тільки посилять дії держави щодо протистояння бойовикам ІДІЛ.

У 2014 році під контролем ІДІЛ перебувала майже третина Іраку. Зараз ісламісти утримують близько 14% іракської території.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram