ГоловнаСвіт

Гаазький трибунал підтвердив вирок соратникам екс-лідера боснійських сербів

У 2013 році їх засудили до 22 років тюремного ув'язнення за звинуваченням у військових злочинах.

Гаазький трибунал підтвердив вирок соратникам екс-лідера боснійських сербів
Фото: EPA/UPG

Міжнародний трибунал по колишній Югославії в четвер, 30 червня, залишив чинним вирок екс-голові МВС Республіки Сербської Міко Станішичу і начальнику поліції одного з боснійських регіонів Стояну Жупляніну, повідомляє DW.

У 2013 році їх засудили до 22 років тюремного ув'язнення за звинуваченням у військових злочинах і в злочинах проти людяності щодо хорватів і мусульман.

Станішич і Жуплянін вважаються соратниками колишнього лідера боснійських сербів Радована Караджича, якого в березні 2016 року суд засудив до 40 років позбавлення волі. Cуд дійшов висновку, що Караджич несе відповідальність за вбивства і насильницьке переселення мирних жителів під час громадянської війни в Боснії і Герцеговині в 1992-1995 роках.

Сам колишній президент Республіки Сербської не визнав себе винним.

У 1992 році, після розпаду єдиної югославської держави, в Боснії почалася громадянська війна, спричинена етнічними і релігійними розбіжностями. Її жертвами стали близько 100 тис. осіб.

У 1995 році за посередництва міжнародної спільноти ворогуючі сторони уклали перемир'я, за результатами якого було створено сучасну державу, що складається з двох автономних утворень: Федерації Боснії і Герцеговини, населеної хорватами і боснійцями, і Республіки Сербської.

Нагадаємо, в 2012 році трибунал зняв із Караджича частину звинувачень у геноциді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram