ГоловнаСвіт

Київ виступає за відкриття в Україні бюро ООН з питань війни на Донбасі

Краще один раз побачити, ніж сто разів почути

Київ виступає за відкриття в Україні бюро ООН з питань війни на Донбасі
Фото: twitter.com/PavloKlimkin

Київ виступає за створення в Україні представництва ООН, яке б звітувало Раді Безпеки про ситуацію на Донбасі.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua розповів Надзвичайний і Повноважний Посол України при ООН Володимир Єльченко, яке буде оприлюднено сьогодні.

«Ми говоримо, що якщо наразі не йдеться про миротворчу операцію, то давайте хоча б створимо офіс ООН, і нехай він доповідає Раді Безпеки раз на місяць або на квартал, що робиться в Україні», - сказав Єльченко.

Крім того, українська делегація наполягає на візиті делегації Ради Безпеки ООН в Україну. На його думку, особисте відвідування регіону, а не тільки читання офіційних довідок, стало б чудовим доказом правоти позиції України.

«Тому я думаю, що на якомусь етапі нам все-таки треба буде повернутися до питання організації візиту ООН в Україну, на Донбасі. Але можливо зараз ще рано про це говорити», - сказав Єльченко.

Відповідаючи на питання про можливість врегулювання конфлікту на рівні ООН, Єльченко зазначив, що проблему Донбасу слід вирішувати на переговорах у Мінську, а Рада Безпеки ООН як головний по орган безпеки «затвердить будь-яке рішення, яке буде на користь миру і врегулювання».

«Але я знаю точно, що нам варто наполягати на своїй позиції: спочатку безпека і виведення російських військ, демілітаризація, а вже потім вибори. Ну а як сьогодні можна уявити вибори на Донбасі? Коли щодня гинуть люди, порушуються Мінські домовленості, взагалі говорити про якісь вибори недоречно. А тим більше, що мова йде про вибори за участю і наглядом ОБСЄ і ООН - в нинішній ситуації жодна країна своїх спостерігачів туди не направить, усі ж дивляться телебачення і знають, що там робиться. Тому якщо говорити про терміни, то вибори і врегулювання можливі тільки після виконання всіх умов безпеки. Ні більше, ні менше», - підкреслив Єльченко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram