ГоловнаСвіт

У Грузії скасували призов до армії

У парламенті країни обурилися таким рішенням.

У Грузії скасували призов до армії
Тинатин Хидашели

Міністр оборони Грузії Тінатін Хідашелі підписала наказ про скасування служби в армії за призовом, підписавши наказ в обхід парламенту, повідомляє Грузія-Онлайн.

"Ми довго намагалися законодавчо вирішити питання про повну заборону обов'язкового призову в Збройні сили - цього не вийшло. Але нам вдалося знайти альтернативу, при якій я, будучи міністром оборони, можу прийняти це рішення одноосібно і в односторонньому порядку", - сказала голова відомства.

Хідашелі, виступаючи перед журналістами, заявила, що вона "зараз підписує наказ", який "набуває чинності від сьогодні".

У Грузії 8 жовтня відбудуться чергові вибори до парламенту. Згідно з поточною редакцією Конституції країни, партія, яка отримає більшість, отримає право запропонувати кандидатуру прем'єр-міністра і сформувати кабінет міністрів.

У парламенті Грузії обурилися рішенням міністра оборони скасувати призов в армію. Голова парламентського комітету з оборони і безпеки Іраклій Сесіашвілі заявив, що це рішення не було погоджено ні з президентом, ні з Радою безпеки, ні з прем'єр-міністром, ні з парламентським комітетом.

Минулого тижня обов'язковий призов було відновлено в Литві. Там поправки набудуть чинності з 1 вересня. Щорічно до військової служби планують залучати 3,5-4 тис. осіб. Обов'язковий призов у Литві було скасовано у 2008 році, проте в лютому минулого року держрада вирішила повернути його через загострення геополітичної ситуації в регіоні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram