ГоловнаСвіт

Євросоюз виступив за швидкий розрив з Великобританією

"Будь-яке зволікання тільки продовжить невизначеність"

Євросоюз виступив за швидкий розрив з Великобританією
Фото: EPA/UPG

Європейський Союз вимагає від уряду Великобританії оперативно звернутися з пропозицією про припинення членства.

Про це йдеться у спільній заяві лідерів ЄС Дональда Туска, Мартіна Шульца, Марка Рутте і Жана-Клода Юнкера.

"Ми очікуємо, що уряд Великобританії якомога швидше втілить у життя рішення британського народу, яким би болісним не був процес. Будь-яке зволікання тільки продовжить невизначеність", - йдеться в ньому.

Згідно зі статтею 50 Лісабонської угоди про Євросоюз, Великобританія мусить направити формальне звернення до ЄС, після чого почнуться переговори про розрив. Вони не можуть тривати більш ніж два роки.

Лідери Євросоюзу підкреслюють, що готові до переговорів з Великобританією. До тих пір, поки вони не завершаться, держава буде членом Євросоюзу і буде зобов'язана виконувати всі нормативні акти ЄС.

Домовленості про особливий статус Великобританії, досягнуті на початку 2016 року, втрачають чинність.

При цьому в заяві наголошується, що ЄС хоче бачити Британію близьким партнером і сподівається, що в Лондоні врахують це у процесі формування своєї позиції на переговорах про розрив.

"Це безпрецедентна ситуація, але ми єдині у нашій відповіді. Союз 27 держав-членів продовжить існування. Союз - основа нашого спільного політичного майбутнього. Ми пов'язані один з одним історією, географією, спільними інтересами. І ми будемо розвивати нашу співпрацю на нашій основі. Разом ми будемо вирішувати завдання щодо забезпечення зростання, підвищення добробуту і забезпечення безпечного та надійного середовища для наших громадян", - підкреслили в ЄС.

Нагадаємо, 51,9% британців проголосували на референдумі, який відбувся 23 червня, за вихід країни з Євросоюзу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram