ГоловнаСвіт

Брекзит має стати стимулом для реформування ЄС, - експерт

В іншому разі за прикладом англійців підуть інші країни

Брекзит має стати стимулом для реформування ЄС, - експерт
Турин, Италия
Фото: EPA/UPG

Рішення Великобританії на референдумі про вихід з ЄС повинно стати приводом для єврочиновників задуматися про те, що призводить до таких результатів, і вжити заходів, щоб не допустити аналогічних дій в інших країнах.

Про це LB.ua сказав у коментарі заступник Центру польсько-російського діалогу та взаєморозуміння Лукаш Адамський.

"Брекзит, безсумнівно, негативно вплине на Великобританію, а може, навіть сприятиме вирішенню унії між Англією і Шотландією, що існує з 18 століття. Це теж може послабити в Європейському Союзі силу тих держав, які чинили спротив федералізму і надмірній бюрократизації цієї структури", - вважає Адамський.

"З іншого боку, я не драматизував би. Бо, крім ризику, британське голосування може стати також шансом, таким оздоровчим шоком для всіх. Вихід Великобританії з ЄС не означає, що перестане функціонувати спільний ринок між Сполученим Королівством і ЄС, не означає, що Великобританія вийде з НАТО. Зате ця ситуація може допомогти зрозуміти, чому проект європейської інтеграції наштовхується на все більшу ворожість і відсутність сприйняття з боку європейських народів", - додав експерт.

"Тому або ЄС функціонуватиме на реформованих засадах, або триватиме ризик, що інші європейські нації візьмуть приклад з англійців. Історик розуміє, що всі речі мають свій час і немає нічого, що триває вічно", - додав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram