ГоловнаСвіт

Лідери євроскептиків Франції і Голландії закликали провести референдум про вихід цих країн із ЄС

Лідер ультраправої голландської Партії за свободу обіцяє референдум у 2017-му в разі перемоги його партії на виборах.

Лідери євроскептиків Франції і Голландії закликали провести референдум про вихід цих країн із ЄС
Мари Ле Пен
Фото: pravdoiskatel77.livejournal.com

Лідер ультраправої націоналістичної політичної партії Франції "Національний фронт" Марін Ле Пен запропонувала провести у Франції референдум про вихід із Євросоюзу після новин про підсумки голосування у Великобританії.

Про це вона написала у Twitter.

"Свобода перемогла! Як я і заявляла протягом багатьох років - зараз потрібен аналогічний плебісцит у Франції і [в інших] країнах ЄС", - зазначила політик.

Раніше Ле Пен, яка, як очікують, побореться за президентську посаду 2017 року, неодноразово висловлювалася на користь виходу країни з Євросоюзу. Зазначимо, що спонсором "Національного фронту" Ле Пен є Росія.

Із закликом провести референдум про вихід з ЄС у Голландії виступив лідер ультраправої голландської Партії за свободу Герт Вілдерс, повідомляє агентство Рейтер.

"Ми хочемо самі нести відповідальність за нашу країну, наші фінанси, наші кордони і проводити власну імміграційну політику", - заявив він.

За словами політика, голландці повинні якомога швидше висловити свою думку про членство Нідерландів у Європейському Союзі.

Вілдерс, який є, згідно з опитуваннями громадської думки, найпопулярнішим політиком у країні, пообіцяв провести референдум, якщо в березні наступного року його партія здобуде перемогу на парламентських виборах, а він стане прем'єр-міністром. "Нехай вирішують голландці", - резюмував він.

Як зазначає Рейтер, за даними опитування, проведеного телеканалом Een Vandaag, близько 54% жителів країни виступають за проведення плебісциту.

У четвер, 23 червня, у Великобританії пройшов референдум з приводу подальшого перебування країни в ЄС. Прихильники Brexit перемогли з 51,9% голосів. Явка перевищила 72%. Загалом у голосуванні взяли участь понад 33,5 млн осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram