ГоловнаСвіт

ПАРЄ не підтримала повернення російської делегації

"Це так само, як запросити маніяка-вбивцю на конференцію про гуманізм"

ПАРЄ не підтримала повернення російської делегації

У Парламентській Асамблеї Ради Європи ніхто не виступив за повернення російської делегації до участі в засіданнях. Депутати говорили про міжпарламентський діалог і співробітництво в рамках цінностей ПАРЄ. Також говорили про можливість повернення росіян у 2017 році, щоб "сприяти миру".

Це прозвучало у виступах членів ПАРЄ у рамках обговорення доповіді депутата Аксела Фішера про міжпарламентські зв'язки, яке відбулося в середу у Страсбурзі в рамках пленарного засідання, інформує власний кореспондент УНІАН

Зокрема, доповідач Фішер головний акцент у своїй доповіді зробив на важливості міжпарламентських зв'язків та діалогу взагалі між країнами-членами ПАРЄ. Разом з тим, він жодного разу не згадав Росію. "Різні політичні дискусії, навіть конфлікти між сусідніми державами - ми все одно хочемо вести діалог з тим, щоб забезпечити кращі можливості для наших громадян. Діалог завжди краще, ніж конфлікт", - зазначив він.

Депутат Ганні Мюлдер у своєму виступі підкреслив, що "діалог необхідний". "У нас є цінності, і ми повинні стежити за тим, щоб їх дотримуватися у всіх країнах", - сказав він.

За словами Єна Ліддел-Грейнджера, ПАРЄ має заявляти, що не згодна з тим, що робить Росія. "Але ми не повинні відправляти їм електронні листи, ми повинні говорити з ними обличчя до обличчя", - вважає депутат.

Тіні Кокс також зазначив, що необхідно "не кричати на вулицях, а обговорювати все тут". "На жаль, російська делегація не з нами через те, що уряд вчинив дії, які суперечать міжнародному праву. Але я сподіваюся, що після виборів у Думу у 2017 році російський парламент знову представить свої повноваження, і я сподіваюся, що ми їх затвердимо", - сказав політик.

Тобіас Біллстром також зазначив, що "без діалогу нам було б важко бути політиками". "Але діалог має бути продуктивним, для цього ми мусимо дотримуватися наших правил, цінностей. Але одна з країн від діалогу відмовляється. Навіть якщо ми відновимо діалог, РФ мусить проявити справжнє бажання і відповідати тим принципам, які лежать в основі нашої Асамблеї", - переконаний він.

Мустафа Джемілєв у своєму виступі розповів про долю кримськотатарського народу, що після незаконної анексії Криму опинився під режимом, який він порівняв зі Сталінським. "Зараз говорять про те, що необхідно запросити агресора, щоб вести з ним дискусію. Я дуже сумніваюся в доцільності цього методу, ті депутати, які тут були, так чи інакше є співучасниками тих злочинів, які творилися на нашій землі", - підкреслив він.

Депутат Георгій Логвинський у своєму виступі поставив риторичне запитання, чи Росія вже звільнила Крим або перестала переслідувати кримських татар. "Ніяких змін не було. Навпаки, те, що ми бачимо, це імітація кроків вперед. Санкції для Росії треба продовжувати до того часу, поки буде мова сили, а не мова законів, європейських цінностей і взаємоповаги. А це - останній день окупації нашої території", - сказав політик.

Дональд Андерсон вважає, в Раді Європи "мають іти до діалогу з Росією і подивитися, чи буде реакція з боку Росії". "Путін сподівається, що в Раді Європи буде повзуча амнезія, і ми поступово все забудемо, але ми не будемо забувати і подивимося, чи буде реакція", - підкреслив депутат.

Олена Сотник у свою чергу виступила з пропозицією виключити Росію з лав членів Ради Європи. "Країна, яка не шанує принципи організації, ігнорує вимоги, заслуговує тільки одного - виключення з членства, Росію потрібно виключити з РЄ і потім подумати про діалог", - заявила вона.

Рене Роке разом з тим, висловив думку, що необхідно "знову запросити Росію повернутися до нас к 2017 році, інакше ця країна повністю піде з ПАРЄ". "Я відданий суверенітету, територіальній цілісності України і повністю засуджую дії Росії, і захист повернення Росії сюди не означає, що ми приймаємо неприйнятне, але ми не зігнемо Росію, якщо не будемо вести діалог у ПАРЄ. Давайте забезпечимо діалог, щоб сприяти миру", - підкреслив він.

Володимир Ар'єв нагадав присутнім, що "тут ми голосуємо резолюції, які захищають права людини та людські цінності, і Росія також буде за це голосувати". "Це так само, як запросити маніяка-вбивцю на конференцію про гуманізм", - порівняв він.

Надія Савченко, нагадавши про Абхазію, Осетію, Чечню, Крим, запитала: "Скільки ще крові Європа готова згодувати ведмедю, і чи не боїться Європа, що сама стане закускою для нього. Я хочу запитати - Франція, Німеччина, Великобританія - Ви готові зробити так, як це зробила Росія, пообіцявши країні, яка відмовляється від ядерної зброї, встромити ніж у спину? Ви такі самі, як Росія? Якщо ні, то ми навчимо говорити їх нашою мовою, цей діалог буде на дуже підвищених тонах".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram