ГоловнаСвіт

У Македонії тисячі протестувальників вимагали відставки президента

Противники влади залили фарбою будівлі міністерства юстиції та адміністрації президента

Понад 20 тисяч жителів Македонії взяли участь в акції протесту у столиці країни Скоп'є з вимогою відставки президента Георге Іванова та уряду.

Про це повідомляє euronews.

Мітингувальники залили фарбою будівлі міністерства юстиції та адміністрації президента, а також розбили в них вікна.

Акції протесту знову почалися в країні, після того як минулого тижня парламент не підтримав ініціативу опозиції про імпічмент президента.

"Ми протестуємо вже 70 днів. Те, що ми робимо, вже назвали "барвистою революцією". У нас ті самі вимоги, на які уряд не реагує. Як ми вже говорили, наше терпіння закінчується, ми не хочемо більше чекати і ми не відмовимося від наших вимог", - заявила одна з учасниць протестів.

Криза в Македонії почалася в січні 2015 року, коли стало відомо про компрометуючі записи телефонних переговорів владної верхівки країни, і спалахнула з новою силою, після того як президент оголосив про амністію 56 політиків, пов'язаних із цією справою. Політиків, зокрема, звинувачують у прослуховуванні телефонів понад 20 тис. громадян Македонії.

Раніше, 7 червня, Георге Іванов відкликав амністію відносно 34 причетних до скандалу з масовим незаконним прослуховуванням. Цього вимагали представники опозиційної партії Македонії. Відповідні заклики також звучали з боку США і ЄС. Незадовго до цього, 27 травня, Іванов відкликав амністії ще для 22 політиків.

Минулого тижня парламент Македонії почав процедуру імпічменту Іванова на прохання опозиційних партій. Однак, як зазначає euronews, ініціатива навряд чи буде успішною, оскільки опозиціонери не можуть забезпечити необхідні дві третини голосів у законодавчому органі.

Демонстранти мають намір продовжувати протести, поки їхні вимоги не буде виконано.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram