ГоловнаСвіт

У Мексиці невідомі відкрили вогонь по вчителях-страйкарях і поліції, є загиблі

Мексиканські вчителі виступають проти реформи освіти.

Щонайменше 6 людей загинули і понад сто отримали поранення в неділю, 19 червня, коли невідомі втрутилися в сутички вчителів-протестувальників проти реформи освіти з поліцейськими у штаті Оахака на півдні Мексики.

Про це повідомляє The Washington Post.

Близько 800 поліцейських кинули на розгін членів Національної координаційної організації працівників освіти (CNTE), які разом зі студентами та іншими учасниками цілий тиждень блокували одну з найважливіших автотрас штату.

За твердженням вчителів, у відповідь на застосування поліцією сльозогінного газу невідомі особи відкрили вогонь на ураження як по правоохоронцях, так і по маніфестантах, а також підпалили кілька автомобілів.

Організація вчителів назвала те, що трапилося, "провокацією", влаштованою для того, щоб вони перестали домагатися скасування запущеної президентом країни Енріке Пеньєю Ньєто реформи освіти.

Згодом губернатор штату Оахака і начальник федеральної поліції підтвердили дані про загиблих і постраждалих в неділю, серед яких понад 50 мирних жителів і понад 60 співробітників поліції. Уточнюється, що більшість загиблих - молоді люди, але лише двоє з них "пов'язані з профспілкою" CNTE.

Повідомляється, що 21 учасника заворушень затримано. Влада заперечує інформацію про те, що по людях відкрила вогонь поліція.

Уже в понеділок, 20 червня, вчителі відновили акції протесту проти реформи системи освіти і пронесли вулицями символічну труну на знак протесту проти репресій з боку влади, повідомляє euronews.

Минулого тижня уряд Мексики заарештував Рубена Нуньєса, одного з лідерів CNTE, за звинуваченням у корупції. Вчителі називають це політичним арештом.

Влада наполягає, що реформа, яка передбачає, зокрема, періодичне тестування вчителів, необхідна, щоб підняти якість освіти в Мексиці.

Нагадаємо, раніше в червні у Мексиці через звинувачення в корупції заарештували активи 11 чиновників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram