ГоловнаСвіт

Міністр туризму Бразилії подав у відставку через корупційний скандал

В.о. президента Бразилії звинувачують у причетності до корупційного скандалу в Petrobras.

Міністр туризму Бразилії Енріке Едуардo Алвес (Henrique Eduardo Alves) подав прохання про відставку у зв'язку з підозрами у причетності до справи про корупцію в державній нафтогазовій компанії Petrobras.

Про це повідомляє euronews.

Алвес оголосив про відставку менш ніж за два місяці до початку Олімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро.

Енріке Едуардо Алвес
Фото: Wiki
Енріке Едуардо Алвес

У коло підозрюваних у цій справі потрапив і виконувач обов'язків президента Бразилії Мішел Темер: в середу колишній голова компанії Transpetro (дочірня структура Petrobras) Серджіо Мачадо заявив, що 2012 року Темер звернувся до нього з проханням про фінансування виборчої кампанії одного з кандидатів у мери Сан-Паулу в обмін на "відкат".

У телезверненні Мішел Темер назвав це звинувачення брехливим і заявив: "Ніщо не зупинить нас у роботі на благо Бразилії і бразильського народу".

Відсторонена від посади президента Бразилії Ділма Русеф наполягає на тому, що її імпічмент і зміна уряду спричинені бажанням декотрих політиків, включаючи Темера, зупинити розслідування розкрадань у Petrobras.

За останній місяць Енріке Едуардo Алвес став уже третім міністром нового уряду Бразилії, який пішов у відставку на тлі корупційного скандалу. Раніше свої посади покинули міністр планування Ромеро Жука і голова бразильського антикорупційного бюро Фабіану Сілвейра.

Новий кабінет міністрів наразився на критику громадськості у зв'язку з відсутністю в ньому жінок і представників меншин. Крім того, імена деяких голів відомств згадувалися в розслідуванні справи про корупцію в державній нафтогазовій компанії Petrobras. Однак Темер заявив, що не вважатиме цю обставину перешкодою для роботи в уряді доти, поки їхню провину не буде доведено.

Скандал навколо Petrobras розгорівся в березні 2014 року і залишається в центрі уваги бразильців. Серед фігурантів справи - понад 60 політиків, у тому числі діючі та колишні парламентарі, партійні лідери та губернатори. Скандал зачепив і Ділму Русеф. Вона очолювала Petrobras саме в той період, коли, на думку слідчих, у компанії діяли корупційні схеми. Кілька топ-менеджерів від імені компанії підписували договори й отримували за це комісійні. Кошти використовували потім для підкупу політиків і посадових осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram