ГоловнаСвіт

Польській спецслужбі дозволили прослуховувати іноземців, підозрюваних у тероризмі

Польські правозахисники вважають, що новий закон містить положення, які порушують громадянські права

Польській спецслужбі дозволили прослуховувати іноземців, підозрюваних у тероризмі

Сенат Польщі (верхня палата парламенту) схвалив закон, який значно розширює повноваження Агентства внутрішньої безпеки (АВБ).

Про це повідомляє агентство PAP.

Згідно з новим положенням, керівник АВБ стає головним координатором у боротьбі з тероризмом і відповідає за запобігання терактам на території країни. Для цього серйозно розширено повноваження спецслужби. Зокрема, за запитом голови АВБ відомство може отримувати інформацію, що становить банківську таємницю, а також доступ до різних баз персональних даних.

Крім того, за вказівкою голови АВБ, на термін до трьох місяців можуть встановити прослуховування телефонних розмов іноземців, підозрюваних у терористичній діяльності. Також у спецслужб з'явилася можливість перевіряти посилки та іншу кореспонденцію, в тому числі електронну пошту, що надходить на адресу підозрілих осіб.

На думку польських правозахисних організацій і уповноваженого з прав людини країни, новий закон містить низку положень, які порушують громадянські права.

Агентство внутрішньої безпеки - польська спецслужба, у завдання якої входить забезпечення внутрішньої безпеки, зокрема контррозвідка, боротьба з тероризмом, контрабандою зброї, незаконним обігом наркотиків, організованою злочинністю, корупцією і економічними злочинами. Заснована 29 червня 2002 року.

Нагадаємо, раніше у червні польські спецслужби провели обшуки у проросійських активістів. У травні спецслужби затримали, а суд заарештував на 3 місяці за підозрою у шпигунстві на користь РФ колишнього депутата Сейму, "спостерігача" на "референдумі" в Криму в березні 2014 року, лідера партії Zmiana Матеуша Піскорського.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram