ГоловнаСвіт

КМІС: прихильників вступу України в ЄС майже втричі більше, ніж прихильників МС

Статистична похибка вибірки не перевищує 3,3%.

КМІС: прихильників вступу України в ЄС майже втричі більше, ніж прихильників МС
Фото: Depositphotos\julia_berezovska

Більшість населення України позитивно оцінює перспективу вступу країни в Євросоюз, ідея приєднання до Митного союзу користується значно меншою підтримкою.

Про це свідчать дані соціологічного дослідження Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), яке проводили в травні.

Згідно з результатами опитування, якби референдум з питання, чи вступати Україні в ЄС проводили в травні, 49% опитаних українців проголосували би за вступ, 26% - проти, решта 24% не визначилися або не брали б участі в голосуванні.

Якби ті, хто не визначився, як голосувати, не прийшли на референдум щодо вступу в ЄС, участь у голосуванні взяло б близько 76% всіх, хто має право голосувати і проживає на неокупованій території. Голоси розподілилися б таким чином (ці показники найближчі до можливих результатів референдуму, якби його проводили наприкінці травня): за вступ до ЄС - 65%, проти - 35%.

Ідея вступу України в МС із Росією, Білоруссю і Казахстаном не користується великою підтримкою серед українців: якби референдум з цього питання проводили в травні, за вступ країни в цей союз проголосували б 16% опитаних жителів, проти - 57%, ще 27% не визначилися або не брали б участі в такому референдумі.

Якби ті, хто не визначився, не прийшли на референдум щодо вступу в МС, у голосуванні взяли б участь близько 73% всіх, хто має право голосувати і проживає на неокупованій території. Голоси розподілилися б таким чином (саме ці показники найближчі до можливих результатів референдуму, якби його проводили в травні): за вступ до МС - 22%, проти - 78%.

Опитування КМІС проводили з 19 по 31 травня. Методом особистого інтерв'ю опитано 2014 респондентів, які проживають у 110 населених пунктах усіх областей України (крім АР Крим і окупованої частини Донецької та Луганської областей) за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України старших за 18 років.

У Луганській і Донецькій областях опитування проводили тільки на територіях, які контролює Україна.

Статистична похибка вибірки (з ймовірністю 0.95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує 3,3% для показників близьких до 50%, 2,8% - для показників близьких до 25%, 2,0% - для показників близьких до 10%, 1,4% - для показників близьких до 5%, 0,7% для показників, близьких до 1 або 99%.

Нагадаємо, раніше в червні КМІС повідомляв, що президентський рейтинг Тимошенко перевищив 24%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram