ГоловнаСвіт

ОАЕ припиняють участь у боротьбі з повстанцями в Ємені

ОАЕ пообіцяли допомогти відновити Ємен після завершення конфлікту.

ОАЕ припиняють участь у боротьбі з повстанцями в Ємені
Повстанцы-шииты в Йемене
Фото: EPA/UPG

Об'єднані Арабські Емірати припиняють брати участь в операції з боротьби із шиїтськими повстанцями-хуситами у Ємені.

Про це повідомив голова МЗС ОАЕ Анвар Гаргаш, інформує DefenseNews.

"Після 50 днів важких переговорів у Кувейті єдиного бачення майбутнього так і немає. Є тривожні сигнали про те, що південь хоче відколотися, і що радикалізм набирає силу", - заявив міністр.

За слова Гаргаша, ОАЕ допоможуть відновити Ємен, але в першу чергу це завдання самих громадян. Він поскаржився, що іранський шиїтський вплив сприяє релігійній ворожнечі, а посилення терористичної організації "Аль-Каїда" шкодить процесу мирного врегулювання у Ємені.

Саудівська Аравія, яка очолює коаліцію, що воює в Ємені, не прокоментувала звістку про відкликання військ ОАЕ. Її наземні з'єднання і авіація спільно з силами Кувейту, Катару і Бахрейну продовжують участь у конфлікті.

У Ємені вже кілька років триває громадянська війна. Однією зі сторін конфлікту є бойове крило хуситів - шиїтський рух "Ансар Аллах" і лояльна до колишнього президента Алі Абдалли Салеха частина армії, друга сторона - війська вигнаного ними сунітського президента Абд Раббу Мансура Хаді. Саме поваленого лідера і підтримує коаліція на чолі з Саудівською Аравією.

Переговори щодо врегулювання конфлікту почалися 21 квітня у Кувейті за посередництва ООН, проте конкретних домовленостей дійти не вдалося.

Наприкінці березня 2015 року очолювана Ер-Ріядом коаліція почала військову кампанію проти повстанців-хуситів з метою повернення Хаді до влади. Жертвами конфлікту стали майже шість тисяч осіб. Крім того, війна призвела до масштабної гуманітарної кризи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram