ГоловнаСвіт

Польські спецслужби провели обшуки у проросійських активістів

За інформацією польських спецслужб, підозрювані, серед іншого, займалися антипольськими провокаціями в Україні

Польські спецслужби провели обшуки у проросійських активістів

У неділю, 12 червня, спецслужби Польщі провели у Кракові обшуки в квартирах активістів правого спрямування з проросійськими поглядами Славоміра Марчевського та Марека Марецького.

Про це повідомляє Gazeta Wyborcza.

Обшуки провели після затримання лідера проросійської партії Zmiana ("Зміна") Матеуша Піскорського. Наразі польські спецслужби продовжують пошук у країні російських агентів.

"Як інформують наші джерела, ці дії пов'язані з операцією, яка відбулася кілька тижнів тому, головною метою якої була партія Zmiana, яка має ліві погляди у соціальних питаннях, але однозначно проросійська і відповідно антиукраїнська в міжнародній політиці", - пише видання.

Підкреслюється, що саме Марчевський і Марецький разом з діячами цієї партії у 2014 році їздили в Україну, де вони спільно знищували пам'ятники УПА і Степану Бандері.

"Вони робили це таким чином, щоб провину за це покласти на польську меншину в Україні. За інформацією польських спецслужб, це фінансувалося з Росії", - повідомляє видання і додає, що вони також готувалися взяти участь у демонстраціях проти НАТО під час варшавського саміту Альянсу 8-9 липня.

Про проведення обшуків у себе вдома в соцмережах повідомив Марчевський. Він зазначив, що функціонери Агентства внутрішньої безпеки (ABW) вилучили у нього вдома 53 предмети, зокрема ноутбук, носії даних, мобільні телефони.

Як зазначається, і Марчевський і Марецький були активістами Конгресу нової правиці - колишньої партії скандально відомого євродепутата Януша Корвіна-Мікке, який хвалить Росію за її політику, схвалює окупацію Криму і називає Україну ворогом Польщі. Вони також симпатизували політиці Гітлера і проголошували антисемітські тези.

Ні прокуратура, ні ABW поки що офіційно не коментують цю справу.

У травні спецслужби затримали, а суд заарештував на 3 місяці за підозрою у шпигунстві на користь РФ колишнього депутата Сейму, "спостерігача" на "референдумі" в Криму у березні 2014 року, лідера партії Zmiana Матеуша Піскорського.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram