ГоловнаСвіт

Світові продажі зброї сягнули максимальних за 10 років показників

Найбільше озброюються країни Близького Сходу і Південно-Східної Азії.

Світові продажі зброї сягнули максимальних за 10 років показників
Фото: topwar.ru

Світовий ринок озброєнь 2015 року виріс більш ніж на 10% і сягнув обсягу 65 млрд доларів порівняно з 58,4 млрд рік тому. Це максимальне зростання за останні 10 років. Основною причиною такого зростання стало різке збільшення закупівель військової техніки Саудівською Аравією - до 9,3 млрд 2015 року.

Про це повідомляє агентство Bloomberg із посиланням на підготовлений американською компанією IHS звіт Global Defence Trade Report. Він подає огляд ринків озброєнь 65 країн.

Як пояснюють експерти, різке зростання закупівель озброєнь Саудівською Аравією (+50% 2015 року) зумовлений її активною роллю в конфлікті в Ємені, під час якого саудівська влада очолила антитерористичну коаліцію.

Крім того, істотно зріс попит на зброю в більшості країн Близького Сходу і Південно-Східної Азії, вказують в IHS. Наприклад, друге місце із закупівель зброї торік зайняла Індія (понад 4 млрд доларів), на третьому - Австралія (близько 2,5 млрд доларів), на четвертому - Єгипет (понад 2 млрд доларів) і на п'ятому - Південна Корея (більш ніж 2 млрд доларів).

Але якщо ціни на нафту не відновляться протягом трьох років, експортери нафти змушені будуть скоротити закупівлі зброї, прогнозують в IHS.

Щодо експортерів озброєнь, то тут, як і раніше, лідирують США, які постачили 2015 року зброї приблизно на 23 млрд доларів. На другому місці - Росія - близько 7,5 млрд доларів. Але експерти очікують, що Москва скоро збільшить свою частку ринку за рахунок розширення торгівлі з Іраном, який починає замінювати застаріле озброєння своїх ВПС. Тим часом до 2018 року з другого місця Росію може потіснити Франція, яка уклала контакт на продаж військових кораблів Австралії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram