ГоловнаСвіт

У Єгипет вирушив перший із побудованих для Росії «Містралів»

Другий вертольотоносець вирушить до нового покупця у вересні.

У Єгипет вирушив перший із побудованих для Росії «Містралів»
Фото: EPA/UPG

Перший із двох вертольотоносців типу «Містраль», проданих Францією Єгипту після розірвання контракту з Росією, в неділю вранці, 12 червня, покинув порт Сен-Назер, повідомляє France-Presse.

Авіаносець, який назвали «Насер», вирушив у єгипетську Александрію, яка стане його портом приписки.

Постачання другого вертольотоносця, який називатиметься на честь колишнього президента Єгипту Анвара Садата, очікується у вересні цього року.

РБК нагадує, що контракт на постачання двох «Містралів» Росія і Франція підписали в червні 2011 року. Перший корабель - «Владивосток» - планували передати ВМФ Росії в листопаді 2014 року.

Але після знищення малайзійського Boeing під Донецьком члени Євросоюзу тиснули на Францію, закликаючи владу країни припинити експорт вертольотоносців "Містраль" у Росію. Зокрема, з такою заявою виступила канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Київ також заявив, що не допустить передачі вертольотоносців Росії, яка до авіакатастрофи вже окупувала Крим. "Для мене критично, щоб, по-перше, "Містралі" не були передані Росії, і над цим ми працюємо. Хоча французи нам кажуть, що мають усі підстави підписані контракти. Навіть якщо зараз ухвалять санкції, тому вони не працюють, контракти підписано", - заявив тоді міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

"Я розумію складність французької позиції. Ми над цим працюємо. Ми це так не залишимо. Ми залучаємо різні сили для того, щоб працювати з французами", - додав міністр.

У результаті у вересні 2014 року президент Франції Франсуа Олланд оголосив, що терміни виконання контракту заморожуються через позицію Росії щодо України, і незабаром Париж оголосив про розірвання контракту. Угоду про врегулювання суперчки було підписано 5 серпня 2015 року.

10 жовтня Париж і Каїр підписали угоду про покупку двох «Містралів» Єгиптом. З вертольотоносців демонтували російське обладнання. Сума контракту тоді не називалася, проте Reuters з посиланням на джерело в міністерстві оборони Франції повідомляв, що Єгипет заплатить за два корабля € 950 млн. Ця сума відповідає тій, яку Франція виплатила Росії в якості неустойки за розірвання контракту на поставку двох «Містралів» - згідно з даними Нацради Франції, Москва отримала € 949 млн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram