ГоловнаСвіт

Від'їзд Яна Томбінського з Києва не вплине на ставлення ЄС до України

ЄС продовжить розпочаті проекти.

Від'їзд Яна Томбінського з Києва не вплине на ставлення ЄС до України
Фото: Макс Левин

Зі зміною посла ЄС в Україні Яна Томбінського негативних змін у ставленні Євросоюзу до Києва не відбудеться.

Про це Ян Томбінський сказав під час дискусії "Закладаємо фундамент майбутнього України" в п'ятницю в Києві.

"Я вважаю, що не буде ніяких змін (у політиці ЄС до України, - LB.ua) після закінчення мого мандата і коли приїде наступний посол. Тому що це колективна робота, яка базується на спільних інструкціях, спільних мандатах і спільній думці", - сказав Томбінський.

За його словами, діяльність представництва ЄС в Україні ґрунтується на виробленій політиці в Брюсселі. "Все, що ми робимо, базується на спільній європейській політиці. За ці 4 роки, що я тут працюю, ніхто з Брюсселя не сказав, що я не працюю за своїм мандатом", - сказав він, додавши, що, незважаючи на його польське походження, в його роботі в Києві не було "польського підходу до України", "для цього є посольство Польщі".

Томбінський розповів, що ЄС і далі зосередиться на підтримці реформи державної служби України, в тому числі надасть фінансову підтримку "органам, які проводитимуть реформи".

Також буде здійснюватися підтримка українського бізнесу — щоб він використовував можливості європейського ринку. "Український бізнес слабкий своєю особливістю - як і українське суспільство він патерналістичний", сказав посол.

Крім того, буде тривати підтримка децентралізації, відкриті нові проекти підтримки Верховної Ради з оцінки та просування законопроектів і багато інших проектів.

"Але ключ до успіху - це діяльність усіх українських інституцій, ззовні ми нічого зробити не зможемо", - наголосив Ян Томбінський.

Як повідомили ЗМІ, новим послом Євросоюзу в Україні в рамках планової ротації стане громадянин Франції, європейський дипломат італійського походження Х'юг Мінгареллі. Водночас посол Томбінський вирушить із Києва в іншу європейську країну.

Нинішній посол ЄС в Україні працює в Києві вже 4 роки - з літа 2012 року. Його попередник Жозе Мануел Пінту Тейшейра перебував на цій посаді з 2008-го по 2012 рік, Ієн Боуг перед ним - з 2004-го по 2008 рік.

За інформацією ЄвроПравда, про нового посла ЄС в Україні відомо, що він стояв біля витоків Угоди про асоціацію Україна-ЄС, саме Мінгареллі до кінця 2010 року був головним переговірником із боку ЄС щодо "нової посиленої угоди". Однак француз італійського походження був серед тих дипломатів, які певний час не хотіли, щоб в назві Угоди між Україною та ЄС було слово "асоціація".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram