ГоловнаСвіт

Reuters: США можуть попросити Канаду допомогти стримувати Росію

Голова Міноборони Польщі очікує позитивного вирішення проблем, пов'язаних із планом НАТО про зміцнення східного флангу.

Reuters: США можуть попросити Канаду допомогти стримувати Росію
НАТО
Фото: emigrant-ussr.ucoz.ru

США можуть звернутися до Канади по допомогу в розміщенні нових сил НАТО у Східній Європі, оскільки деякі європейські союзники не поспішають виділяти додаткові підрозділи для створення противаги Росії.

Про це повідомляє агентство Рейтер із посиланням на заяви натовських чиновників і дипломатів.

Як нагадує агентство, Альянс, який раніше розпочав найбільші навчання НАТО Anaconda за участю військ понад 20 членів НАТО і країн-партнерів, продовжує зміцнювати оборону східного флангу, маючи намір розмістити близько 4000 військових у Польщі та країнах Балтії на ротаційних засадах. Наразі лише Великобританія і Німеччина висловили готовність сприяти і виділити по батальйону, кожен приблизно по 1000 солдатів. США виставить третій, тож НАТО потрібна ще одна країна, яка забезпечить четвертий батальйон.

"У європейських союзників є причини, чому вони не можуть відгукнутися... Вони працюють на межі своїх можливостей, у себе вдома, в Африці, в Афганістані. У них просто немає грошей", - сказав можновладний дипломат НАТО, знайомий з перебігом переговорів.

Зараз думки країн-членів Альянсу розділилися, оскільки декотрі вважають, що Альянсу слід зосередитися на боротьбі з озброєними угрупованнями і неконтрольованим потоком біженців із країн Близького Сходу і Північної Африки, зазначає Рейтер.

"Усередині НАТО існують розбіжності, - зазначила Софія Беш, європейський військовий експерт лондонського Центру європейських реформ. - Дехто із союзників вважає, що фокус уваги слід скерувати на південь".

Можновладне польське дипломатичне джерело, знайоме з переговорами, розповіло, що НАТО не відмовиться від обіцянки направити батальйони у Східну Європу на захист Польщі та країн Балтії. "Саміт у Варшаві буде останнім (самітом НАТО) для президента (США Барака) Обами, і США хочуть, щоб він мав успіх. Вони подбають про те, щоб четверта країна знайшлася. Можливо, звернуться до Канади, - сказало джерело. - Вашингтон зробить усе можливе для цього".

Латвія, Литва, Естонія і Польща хочуть, щоб Альянс посилив оборону на східному кордоні, не розміщуючи масштабний контингент на постійних засадах. Вони згадують анексію Криму Росією 2014 року і побоюються, що Москва може за кілька днів захопити Польщу чи прибалтійські держави.

Міністри оборони країн-членів НАТО наступного тижня повинні узгодити план розміщення чотирьох батальйонів у складі додаткових сил швидкого реагування у Східній Європі. Вони включають авіаційні та військово-морські частини, а також підрозділи спеціального призначення чисельністю до 40 тис. осіб. У Європі вже розміщено контингент із 300 тис. військовослужбовців США.

Як зазначає Рейтер, Великобританія, найімовірніше, спрямує сили в Естонію, Німеччина - в Литву, а США - в Латвію. США також направлять бронетанкову бригаду на східний фланг. Тож на цьому етапі не зачеплена тільки Польща.

США збираються збільшити військові витрати в Європі до $3,4 млрд 2017 року, нагадує агентство. Водночас Італія, Бельгія та Франція скорочують фінансування на тлі боргової кризи єврозони, що ускладнює військове планування.

За словами дипломатів - співрозмовників агентства, Франція каже, що концентрується на боротьбі з бойовиками в Сирії і Малі, а новий правий уряд Польщі хоче відмовитися від придбання вертольотів у Airbus. Іспанія очолює спеціальний головний загін НАТО, який Альянс може розгорнути менш ніж за тиждень. Невеликі країни, такі як Данія, кажуть, що не мають ресурсів для розміщення батальйону.

Італія - один з провідних покупців російського газу, вона побоюється займати жорстку позицію щодо Москви, зазначає Рейтер.

У результаті залишається Канада. У Польщі зараз перебувають 220 канадських військових.

"Канада активно розглядає можливості зробити внесок у посилення оборони НАТО і потенціалу стримування", - сказав представник Департаменту національної безпеки Канади.

Міністр оборони Польщі Антоній Мацеревич сказав журналістам у Варшаві в четвер, що очікує позитивного вирішення будь-яких проблем, пов'язаних із планом НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram