ГоловнаСвіт

Під час нападу на базу військ Африканського союзу в Сомалі загинули 110 бойовиків

Ісламісти стверджують, що вбили 60 миротворців

Під час нападу на базу військ Африканського союзу в Сомалі загинули 110 бойовиків
Миротворцы АМИСОМ (Архив)
Фото: EPA/UPG

Сомалійське ісламістське угруповання "Аш-Шабаб" оголосило про успішний штурм бази миротворчих військ Африканського союзу (АМІСОМ).

Про це повідомляє агентство Рейтер.

За словами офіційного представника "Аш-Шабаб" Абдіазіза Абу-Мусаба, бойовикам вдалося знести ворота укріпленого табору за допомогою машини, начиненою вибухівкою. Після цього ісламісти увірвалися всередину і розстріляли 43 ефіопських солдатів.

Пізніше ісламісти заявили, що під час нападу на базу було вбито 60 миротворців, тоді як "Аш-Шабаб" втратила 16 бойовиків. Відповідно до цієї заяви, бойовики повністю зайняли базу, відбили атаку миротворців з Джибуті, поспіхом перекинутих у район зіткнення, після чого організовано відійшли.

Однак командування миротворчої регіональної місії АМІСОМ, під егідою якої діють миротворці в Сомалі, повідомило Рейтер, що заяви ісламістів не відповідають дійсності. За словами представника АМІСОМ підполковника Джо Кібета, заяви "Аш-Шабаб" про вбивство 60 миротворців - це брехня.

Підполковник уточнив, що під час нападу на базу вбито 110 бойовиків, а згодом миротворцям вдалося захопити великий склад зброї "Аш-Шабаб".

Це не перший напад на солдатів АМІСОМ від початку року. У січні бойовики "Аш-Шабаб" заявили про вбивство десятків солдатів під час нападу на базу АМІСОМ. Офіційний Найробі ці дані не підтвердив.

"Аш-Шабаб" ("Молодіжний рух моджахедів") - радикальне ісламістське угруповання, що діє в Сомалі і поза її межами, союзник терористичної організації "Аль-Каїда". Вона ставить за мету створення суспільства, що живе за законами шаріату, і використовує для вербування радіо та Інтернет. Діяльність "Аш-Шабаб" визнано екстремістською і заборонено на території низки країн.

Африканський союз - міжнародна міжурядова організація, що об'єднує 54 держави континенту. Вона підтримує Могадішо в боротьбі з "Аш-Шабабом". Сили Африканського союзу охороняють стратегічні об'єкти в Сомалі.

АМІСОМ - миротворча регіональна місія, що проводиться під мандатом Африканського союзу зі схвалення ООН. Її співробітники покликані надавати допомогу перехідному уряду Сомалі і сприяти стабілізації ситуації в цій країні, де вже 25 років триває громадянська війна.

Нагадаємо, що в лютому в Сомалі у результаті авіаударів кенійських ВВС було вбито голову розвідки "Аш-Шабаб".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram