ГоловнаСвіт

МЗС назвало число українців, які легально проживають за кордоном

Станом на сьогодні в Україні вже видано 1,2 млн біометричних паспортів

МЗС назвало число українців, які легально проживають за кордоном
Фото: Depositphotos\julia_berezovska

Станом на сьогодні поза межами України легально перебуває 5 млн українців, і ця тенденція посилюється. У зв'язку з цим МЗС України робить усе можливе, щоб українці за кордоном почували себе захищеними і отримували відповідну консульську допомогу.

Про це під час зустрічі з українською громадою у Варшаві в Українському домі заявив директор консульського департаменту МЗС України Андрій Сибіга, повідомляє "Укрінформ".

"Сьогоднішня статистика каже про те, що за кордоном легально перебуває близько 5 млн громадян України. Цифра вражає і вона має тенденції до зростання", - заявив Сибіга.

За словами дипломата, МЗС України робить все можливе, щоб українець за кордоном був повністю захищеним і відчував європейський цивілізований підхід до своїх потреб у разі необхідності надання допомоги або отриманні послуги з боку держави.

Сибіга також зазначив, що наразі консульства України видають українцям за кордоном близько 70 тис. біометричних паспортів на рік. "Наступного року ми прогнозуємо оформлення за кордоном близько 100 тис. біометричних закордонних паспортів", - зазначив він.

У цілому, уточнив Сибіга, в Україні вже видано 1,2 млн біометричних паспортів, а держава здатна видавати 2,5-3 млн біометричних паспортів на рік.

Сибіга зазначив, що оформлення закордонних паспортів є найбільш затребуваною консульським дією за кордоном, яка зараз здійснюється у штатному режимі у максимально спрощеному вигляді.

"Для отримання закордонного паспорта громадянину України за кордоном треба тільки пред'явити свій закордонний паспорт і будь-який документ, що підтверджує легальність перебування у країні. Усі бюрократичні перепони для громадян України знято", - констатував дипломат.

За його словами, найбільш інтенсивна консульська робота МЗС України за кордоном, а отже і найбільша кількість українців, спостерігається в Італії, Іспанії, Португалії, Чехії, Росії, Німеччини та Польщі. Сибіга також зазначив, що наразі найбільше українців проживає на території Росії.

Нагадаємо, у січні в Україні почали видавати паспорти у вигляді пластикової картки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram