ГоловнаСвіт

Ердоган звинуватив Німеччину і Францію в геноциді народів Африки

Турецький лідер продовжує антизахідну риторику після визнання ФРН геноциду вірмен.

Ердоган звинуватив Німеччину і Францію в геноциді народів Африки
Реджеп Тайип Эрдоган
Фото: EPA/UPG

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган звинуватив Німеччину в масовій різанині в Намібії, а Францію - в геноциді в Руанді.

Про це повідомляє турецький телеканал NTV.

"Хто стоїть за різаниною в Руанді? Це Франція. Але про це не прийнято говорити", - сказав Ердоган, виступаючи на випускній церемонії в стамбульському університеті імені Сабхаттіна Заїма.

Коментуючи ухвалення німецьким Бундестагом резолюції про геноцид вірмен у Туреччині, Ердоган заявив, що Німеччина, крім Голокосту, також винувата в убивстві 100 тис. жителів Намібії. "Наразі ми не маємо проблем з нашою історією. У нашій історії не було жодної різанини, наша історія - це історія милосердя і співчуття", - додав турецький лідер.

Нагадаємо, 2 червня німецький парламент визнав геноцид вірмен в Османській імперії 1915 року. Турецька влада гостро відреагувала на це рішення Бундестагу. Зокрема Ердоган висловлював думку, що схвалення резолюції серйозно вплине на відносини Анкари і Берліна.

Згідно з резолюцією, прийнятою Бундстаном, понад 1,5 млн вірмен стали жертвами дій Османської імперії в 1915-1916 роках.

Туреччина не визнає термін "геноцид", який використовують деякі країни для характеристики подій початку минулого століття в Османській імперії. Згідно з офіційною позицією Анкари, жертви під час переміщення вірмен були ненавмисними.

1994 року в Руанді збили літак з президентом країни Жувеналем Хабіаріманою, представником народності хуту. Після цього хуту звинуватили в події тутсі і почали їх масове винищення. За даними ООН, за час гострої фази конфлікту (близько трьох місяців) було вбито понад 800 тис. осіб. Факт геноциду тутсі визнала міжнародна спільнота.

1904 року в Намібії, колишній на той момент німецькій колонії, вибухнуло повстання народності гереро. Командувач німецькими підрозділами Лотар фон Трота віддав наказ фізично знищити всіх гереро. Наприкінці того самого року під проводом вождя Гендріка Вітбоя проти німців виступили народи Південної Намібії. До моменту припинення бойових дій 1907 року втрати намібійців, за оцінками істориків, становили близько 100 тис. осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram