ГоловнаСвіт

Президент Німеччини вирішив не йти на другий термін

Офіційно про своє рішення Йоахім Гаук оголосив 7 червня в Берліні.

Президент Німеччини вирішив не йти на другий термін
Фото: EPA/UPG

Федеральний президент Німеччини Йоахім Гаук вирішив не залишатися на своєму посту на другий термін.

Про це повідомила газета Bild з посиланням на свої джерела, повідомляє Deutsche Welle.

За інформацією видання, під час особистої зустрічі 6 червня Гаук обговорить з канцлером Ангелою Меркель кандидатуру на пост президента країни.

Офіційно про своє рішення про відмову від другого терміну Гаук оголосить 7 червня в Берліні. Повідомляється, що він має намір відмовитися від переобрання через свій вік і стан здоров'я.

Раніше за продовження повноважень Гаука виступали парламентські фракції блоку ХДС/ХСС, СДПН і "зелені". Меркель також висловлювалася на підтримку його повторного обрання. Згідно з даними соцопитувань, 70% жителів Німеччини вважають, що Гаук повинен залишитися на своєму посту.

За даними Spiegel Online, кандидатом на пост голови Німеччини може стати голова бундестагу Норберт Ламмерт від блоку Християнсько-демократичного та Християнсько-соціального союзів (ХДС/ХСС). З тактичних міркувань блок, ймовірно, відмовиться від висунення єдиного кандидата спільно з Соціал-демократичною партією Німеччини і "Союзом-90"/"зеленими", відзначає видання.

Гауку 76 років, він займає пост президента з березня 2012 року. Термін повноважень президента Німеччини становить п'ять років, при цьому допускається одне переобрання.

Нагадаємо, в березні Гаук розкритикував комунізм на виступі в Китаї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram